Idén lesz hetven éve, hogy Robert Schuman francia külügyminiszter május 9-én nyilvánosságra hozta tervét a II. világháború utáni európai összefogásról. Ma azt mondanánk, hogy Schuman a „megtestesült” európai volt: Lotaringiában, egy a luxemburgi határ mellett fekvő kisvárosban született francia állampolgárként, de anyanyelve nem a francia, hanem a luxemburgi helyi dialektusa volt. 1871-ben, amikor Lotaringia az egységes Német Birodalom része lett, megkapta a német állampolgárságot. 1919-ben, amikor a terület Franciaország részévé vált, megkapta újra a francia állampolgárságot. A francia nyelvet az iskolában tanulta meg.

A II. világháború után elsődleges célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan nemzetek feletti demokratikus intézményrendszert, melynek segítségével Németországot újra lehetne integrálni Európába és ezzel biztosítani a kontinensen a tartós békét.

Az 1950 május 9-én nyilvánosságra hozott Schuman-nyilatkozat alapján Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Nyugat-Németország és Olaszország vállalta szén- és acéltermelésük egy közös főhatóság alá rendelését, így indították el az európai integráció folyamatát.

Az évfordulóról a Robert Schuman Európai Központ is megemlékezik. Március 15-ig lehet beküldeni azokat a legfeljebb 6000 karakteres írásműveket, melyeknek szerzője valamilyen új javaslatot fejt ki Európa jövőjével kapcsolatban. Az írásművet valamelyik Robert Schuman által is beszélt nyelven kell benyújtani (a korábban felsoroltak mellett még angolul is beszélt). A száz legjobb művet a szervezők megjelentetik és eljuttatják az európai döntéshozókhoz. Schuman-díj első helyezettje pedig 15.000 eurót is kap. A beadási határidő 2020. március 15.

További információ:
http://www.centre-robert-schuman.org/robert-schuman-award-2020?langue=en

By EH