2019-ben az Európa Ház partnerként részt vett a Berlini Európa Akadémia kezdeményezésében egy nemzetközi projektben, melynek 18 és 26 év közötti fiatalokat hozott össze Németországból, Franciaországból, Magyarországból, Ausztriából, Olaszországból és Lengyelországból azért, hogy együtt nézzék meg, miért lehet a populizmus népszerű Európában.

A programon részt vett Nagy Márton nagymarosi középiskolás is, akin már akkor látszott, hogy nagyobb dolgokra lesz majd képes…

És íme. Miután ő is idén érettségizne, természetesen érdekli, hogy mi lesz vele és több ezer sorstársával. De ő nem állt meg itt. Készített egy kérdőívet, hogy megtudja, mit gondolnak a végzős diákok az idei érettségi vizsgákkal kapcsolatos kérdésekről a járványhelyzet tekintetében.

A kérdőívet több, mint 6000 érintett töltötte ki (aki már csinált kérdőíves felmérést, az tudja, hogy ez milyen nagy szám!) a beérkezett adatokból pedig egy terjedelmes elemzést írt, bevallottan laikusként. A diákvéleményekből kikristályosodni látszik, hogy az érintettek úgy gondolják, nem kapnak elegendő információt a vizsgák kapcsán, és nem érzik biztosítottnak a sikeres felkészülés feltételeit. Emellett elutasítják, és veszélyesnek tartják a vizsgák normál rend szerinti lebonyolítását, de támogatnák a helyzet valamely alternatív megoldását.

Gratulálunk!

A teljes elemzés itt olvasható:
https://drive.google.com/file/d/11R_QBirErMX6CQFE9DsDF4X8x8kGMClL/view?usp=sharing

Az eredeti Facebook post:
https://www.facebook.com/nagy.marton.nagy

A Népszava cikke:
https://nepszava.hu/3072831_sok-diak-fel-hogy-nem-tud-sikeresen-felkeszulni-az-erettsegire

Az ATV Híradójának beszámolója:
http://www.atv.hu/videok/video-20200331-tavoktatas-egy-honap-mulva-erettsegi-de-semmi-nem-tudhato-a-reszletekrol

Az Eduline cikke: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/20200331_erettsegi_tavoktatas_kerdoiv

Az eredeti populizmusról szóló projektről itt olvashat részletesebben:
https://www.eab-berlin.eu/aktivitaeten/projekte-der-eab/decoding-right-wing-populism/

By EH