A Kreatív Európa az Európai Unió egyik legnépszerűbb támogatási programja, melynek célja Európa kulturális, kreatív és audiovizuális területeinek támogatása. Az elmúlt időszakban számos magyar nyertese is volt a programnak, sok hazai fesztivál vagy film valósult meg többek között EU-s támogatással.

A jelenlegi helyzetben számos tervezett kulturális program, fesztivál kényszerül arra, hogy elhalassza programját. De kultúra nélkül azért nem maradhatunk. Az Európai Bizottság azért arra kéri azokat a művészeket, kezdeményezéseket és projekteket, akik korábban támogatást kaptak a Kreatív Európa program keretében, hogy töltsék fel online eddig elkészült anyagaikat, mutassák be Európa kulturális sokszínűségét és mindenképpen használják a #CreativeEuropeAtHome hashtaget. Az így felkerült anyagok, ha megfelelnek a kritériumoknak, a program hivatalos facebook, instagram és twitter oldalain is megosztják.

További információ:
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/content/share-your-art-home_en

Egyébként a koronavírus járványra való tekintettel a Kreatív Európa program több pályázati beadási határidejét is meghosszabbították:

Zeneoktatás és tanulás: 2020. április 30.
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/content/music-education-and-learning_en és

Európai audiovizuális alkotások online népszerűsítése: 2020. május 5.
https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/funding/promotion-european-works-online-eacea-232019_en

Filmfesztiválok: 2020. május 21.
https://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/news/news/coronavirus-outbreak-deadlines-for-support-festivals-applications-extended_en

By EH