Most, hogy elmaradnak a rendezvények, „takaréklángon” folyik a különböző projektek megvalósítása, talán több idő jut elemzések, háttértanulmányok olvasására is. Az Európai Politikai Központ (European Policy Centre), az egyik legelismertebb kutatóközpont Brüsszelben. A héten elemzőjük Marta Pilati egy rövid írást jelentetett meg arról, mi is legyen most az EU-s költségvetési tárgyalásokkal.

A kiinduló pont szerint az EU költségvetése, vagyis hivatalos nevén a többéves pénzügyi keret (MFF) eddig elsőbbséget élvezett a tagállamok közötti tárgyalások során. A koronavírus azonban minden megváltoztatott. Most a legfontosabb a járvány megállítása és az emberéletek mentése.

Az MFF-ről az állam- és kormányfők legutoljára a 2020 februári Európai Tanács ülésén beszéltek és már ott látszott, milyen távol állnak egymástól az álláspontok. A szerző álláspontja szerint az online tárgyalások nem jelentenek megoldást, hiszen köztudott, hogy a végső megállapodások a személyes megbeszéléseken, leginkább a kávészünetekben jönnek létre.

Ugyanakkor az élet nem áll meg, eljön majd a vírus utáni helyzet is, és jó lenne arra már most felkészülni. A szerző szerint a legrosszabb az lenne, ha semmilyen megállapodás vagy döntés nem születne. Ha az EU költségvetés nélkül maradna, akkor a szerződések alapján minimális mozgástere lenne a rendszernek. Ez érintené a kohéziós pénzeket vagy a kutatás-fejlesztésre szánt összegeket, de az Európai Befektetési Bank tevékenységét is, hogy csak néhány területet soroljunk fel.

Mi lehet akkor a megoldás? Pilati javaslata szerint most hagyni kellene a tárgyalásokat. Az EU három legfőbb intézménye vezetőjének (Bizottság, Parlament és Tanács) közösen kellene kérni a tagállamokat, hogy a jelenlegi költségvetést hosszabbítsák meg 2021-re. Ez ugyan nem ideális megoldás, de ugye régről ismerjük azt mondást, hogy „aki időt nyer, életet nyer”. (Ezt nem a szerző írta).

A meghosszabbításos megoldásban a szerző rögtön két problémás területet is lát. Az első a Brexit kérdése. Ha meghosszabbítjuk a jelenleg is érvényben lévő pénzügyi keretet, de az Egyesült Királyság nem kéri az átmeneti időszak meghosszabbítását, akkor biztosan nem fog hozzájárulni anyagilag a 2021-es költségvetéshez. Ezt a „lyukat” valahogyan kezelni kell. A másik pedig néhány nagy, befizető tagállam gazdasági helyzete. Már most látszik, hogy a járvány mind Olaszországot, mind Spanyolországot nagyon súlyosan érinti. Kérdés, hogy lesznek-e abban a helyzetben, hogy a 12 milliárd illetve a 8 milliárd eurónyi tagdíjukat be tudják fizetni a 2021-es közös költségvetésbe. De van más számításba jövő javaslat?

A teljes tanulmány (angolul) itt olvasható:
http://www.epc.eu/en/publications/Extending-the-MFF-The-need-fo~3106c8

By EH