Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése a Václav Havel Könyvtárral és a Charta 77 Alapítvánnyal közösen 2013-ban hozta létre a Václav Havel emberi jogi díjat, melynek célja, hogy olyan magánszemélyek vagy civil szervezetek munkáját ismerje el, akik valamilyen kiemelkedőt tettek Európában vagy a világ más részén az emberi jogok védelméért.

Az első díjat a belorusz emberi jogi aktivista Ales Bialiatski kapta, aki miután akkor éppen börtönben volt, nem tudta személyesen átvenni az elismerést. A 2020-as díj nyertesét még nem hirdették ki, a vírus természetesen ebbe a kiválasztási folyamatba is beleszólt. A szűkített listán a hölgyek dominálnak: Loujain Alhathloul szaud-arábiai feminista, akinek többek között köszönhető, hogy ma Szaúd-Arábiában már a nők is vezethetnek autót, a nepáli buddhista Drukpa-rend nővérei, akik a nemek közötti egyenlőség, a fenntarthatóság és a kultúrák közötti toleranciát hirdetik, illetve Julienne Lusenge, kongói emberi jogi aktivista, aki folyamatosan dokumentálta a háború sújtotta területen a nők elleni erőszakot és fellépett a gyermekkatonaság ellen. A tervek szerint a díjat az Európa Tanács tavaszi közgyűlésén, április 19-én adják majd át.

Közben lehet már jelölni a 2021-es díjra is, a határidő április 30-a. A nyertes elismerésként 60.000 eurót kap, a díjat Strasbourgban, az Európa Tanács székhelyén adják át, a Václav Havel Könyvtár a nyertes tiszteletére pedig hagyományosan egy konferenciát szervez.

További információ:
https://pace.coe.int/en/news/8154/vaclav-havel-human-rights-prize-2021-call-for-nominations

By EH