2021 a vasút európai éve. A év meghirdetésével az Európai Bizottság célja, hogy felhívja a figyelmet ennek a fenntartható, intelligens és biztonságos közlekedési módnak az előnyeire.

Az év során Európa-szerte számos rendezvény és projekt állítja majd reflektorfénybe a vasúti közlekedést. A cél kimondottan, hogy mi állampolgárok, illetve a vállalkozások minél többször használjuk a vonatot utazásra, teherszállításra, ezzel is elősegítve, hogy az európai zöld megállapodásban rögzített célnak megfelelően az Európai Unió klímasemlegessé váljon 2050-re.

Bár az EU-ban a közlekedésből eredő üvegházhatásúgáz-kibocsátás kevesebb mint 0,5%-ért felelős a vasút, így ez az egyik legfenntarthatóbb személy- és áruszállítási formát jelenti, mégis jelenleg az utasok csupán 7%-a, valamint az áruk 11%-a utazik vasúton.

Az év hivatalos megnyitóját március 29-én tartják: a 18 évesek újra pályázhatnak majd a DiscoverEU program keretében ingyenes vasúti bérletekre, az októberi Europalia fesztivál keretében az építészet és a mobilitás közötti kapcsolatokra hívják majd fel a figyelmet európai vasútállomásokon. Most már csak azt kívánjuk, hogy minél előbb vonatra szállhassunk, hogy meglátogassuk a nürnbergi német vasúti múzeumban az év tiszteletére szervezett „Vasút és design” kiállítást.

További információ:
https://europa.eu/year-of-rail/index_en

By EH