Pontosabban felszállóban a füst a hazai civil körökben jól ismert Norvég Civil Alap ügyében. Történt ugyanis, hogy karácsony előtt három nappal Budapestre érkezett Ine Marie Eriksen Sreide norvég külügyminiszter és látogatása alatt a magyar kormány illetékeseivel aláírták az Európai Gazdasági Térség országaival (Izland, Liechtenstein, Norvégia) és külön Norvégiával kötött finanszírozási megállapodást a 2014 2021-es évekre. Mondhatni az utolsó pillanatban.

Sok pénzről, több mint 200 millió euróról van szó, melyet Magyarország a három donor országtól kap és olyan területeken használhat fel, mint az oktatás, a klímaváltozás és megújuló energia, az innováció, regionális fejlesztések és a roma integráció. És ami civil szempontból különösen fontos: 11 millió euróhoz jutnak pályázat útján a hazai civil szervezetek.

Ez utóbbi kérdés azért vált kulcsfontosságúvá, mert a norvég fél ragaszkodott ahhoz, hogy a hazai civil szektor támogatására szánt pénz kezelője független legyen a magyar kormánytól. Ha ebben nincs megállapodás, ugrik a 200 millió euró.

A megállapodás aláírásával tehát van remény a pénztárcához való hozzáféréshez. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Nyílt pályázat útján ki kell választani a civilek pénzével foglalkozó civil alapkezelőt. A kiírás megtalálható a Norvég Alap „központi” honlapján, beadási határidő 2021. február 16. Jelentkező biztosan lesz, de a nyertes (és csapata) csak az lehet, aki egyaránt elfogadható a donor államok és a magyar kormány számára is. Erre lehet azt mondani, hogy szép feladat. De nincs mese, meg kell oldani. És egyúttal ország-világ megtudja, ki is az a példaértékűen független magyar civil szervezet.

És ami egyáltalán nem mellékes: a civileknek szánt temérdek pénzt (kb. 4 milliárd forintról van szó) pályázat útján, felelősen, értelmes célokra és átláthatóan 2024 áprilisáig el kell költeni:

További információ a norvég külügyminiszter látogatásáról:
https://www.norway.no/en/hungary/norway-hungary/news-events/news2/mou-eea-and-norway-grants-2014-2021/

A magyar civil kezelőszerv kiválasztásáról szóló felhívásról többet itt találhat:
https://eeagrants.org/news/invitation-bid-fund-operator-active-citizens-fund-hungary

By EH