Európában egyre inkább visszaszorul a készpénzfizetés és ez nem csak a koronavírusnak köszönhető. Az északi országokban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Lengyelországban egyre népszerűbbek a készpénzfizetést kiváltó digitális megoldások. Az elektronikus fizetés az utóbbi időben olyan mértékben felgyorsult Svédországban, hogy a jegybanknak kellett reagálnia: a készpénz, a tervezettnél hamarabb tűnhet el a mindennapokból, ami komoly problémákhoz vezethet. Eredetileg 2030-ig kellett volna a készpénzt teljesen kivonni a forgalomból, ám az, egyes kutatások szerint, már 2023-ra eltűnhet a skandináv ország gazdaságából. Svédország sok új ötletet és innovációt valósított meg a történelem során. Elsőként Európában, a svéd központi bank bocsátott ki bankjegyet 1661-ben, és most a svédek lesznek azok, akik teljesen felhagynak a bankjegyekkel történő fizetéssel. 

Egy idei felmérés szerint az elektronikus fizetések aránya elérte a 85 százalékot Svédországban; a svéd gyerekeknek csupán 16 százaléka kap zsebpénzt bankjegyek és érmék formájában, ezzel szemben 84 százalékuk digitális malacpersellyel rendelkezik. A 18-34 év közötti svédek 75 százaléka ritkán vagy egyáltalán nem fizet készpénzzel, és helyette elektronikus fizetési módokat használ, mint pl. kártyát, internetes fizetést, mobil-applikációt, illetve beültetett mikro-chipeket. A folyamatnak az is kedvez, hogy egyre több helyen nyílnak az országban személyzet nélküli, éjjel-nappali boltok, ahol mobiltelefonon keresztül lehet fizetni. A cégek is egyre több alkalommal tesznek ki olyan táblát a bejárat elé, hogy készpénzt nem fogadnak el, amire az egyéb európai jogrendszerekkel ellentétben, a svéd jog szerint lehetőségük is van.

A svéd készpénz három éven belüli megszűnéséhez minden adott: jól működő és rendkívül kiterjedt kártyarendszer, fejlett internet-infrastruktúra, népszerű mobil-applikáció, támogató jogi környezet, és az elektronikus fizetésekkel kapcsolatos általános társadalmi bizalom. Ennek fényében nem szolgálhat újdonságként, hogy a bruttó hazai termék arányában mérve a készpénzállomány 1 százalékot tesz ki Svédországban. Az eurót használó országokban ez az arány 10 százalék körüli, Magyarországon 13 százalékos, az Egyesült Államokban pedig 8 százalékos.

A svédek többségének nincs ellenére a készpénz eltűntese. Kevesebb lett a bankrablás, az elektronikus fizetés kényelmes és egyre inkább személytelenebbé válik, ami a COVID-19 miatt még népszerűbbé tette a digitális fizetési módokat. Így pl. a kártyával történő fizetések 73 százaléka személytelen volt (mikrochip, okostelefon segítségével). Ez az arány a pandémia előtt 63 százalék volt. Szakértők szerint a svéd állampolgárokat, az előnyök mellett, jobban kell tájékoztatni arról, hogy a digitális fizetési megoldások számos veszéllyel is járnak, mint pl. kiberbűnözés terjedése vagy azzal, hogy a bankok gigantikus méretű személyes adatokhoz férhetnek hozzá.

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2020/02/20/svedorszag_penz_elektronikus_valuta/ és német nyelven: https://www.worldtimes-online.com/kultur/226-schweden-wird-das-erste-bargeldlose-land-der-welt.html

By EH