2020 szeptember 16 és 22 között zajlott az Európai Mobilitási Hét, amely az Európai Unió legnagyobb – a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést népszerűsítő – kampánya. Az egyre közkedveltebb eseményhez rengeteg város csatlakozik Európa szerte azért, hogy a lakóik körében az autózást kiváltó egyéb közlekedési módokat népszerűsítsék. A rendezvénysorozat kiváló alkalmat kínál arra, hogy az emberek figyelmét az alternatív, sokkal egészségesebb közlekedési módokra és eszközökre irányítsák a környezetszennyező autóhasználat helyett. Ennek jegyében, az elmúlt évek kampányának egyik állandó, közös elemévé tették pl. az Autómentes Nap megrendezését.

Az Európai Mobilitási Hetet először 2002-ben tartották, melyet azóta is döntően a helyi önkormányzatok és közlekedési vállalatok szerveznek, de a mobilitási esemény kampányainak a lebonyolításában számos civil szervezet is részt vesz. Idén több mint ötven ország közel háromezer városa csatlakozott a kezdeményezéshez. Magyarországon 18. alkalommal rendezték meg az eseményt, melynek mottója: „Klímabarát közlekedés mindenkiért”. Ez tükrözi azt a nagyszabású európai uniós célt, amely a kontinenst 2050-re karbonsemlegessé kívánja tenni. A karbonsemleges Európa megvalósítása – a tavaly hivatalba lépett új Európai Bizottság által kiemelten kezelt – az ún. Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) fontos eleme. A megállapodás nagy hangsúlyt fektet a kibocsátásmentes közlekedés hozzáférhetőségére, és a – minden európai polgár bevonására kiterjedő – keretelvek kidolgozására.

Továbbá, a globális felmelegedés 1,5°C alatt tartását célzó Párizsi Megállapodás értelmében is elengedhetetlen, hogy 2050-re karbon-semlegessé váljon Európa. Az európai városok éghajlati, földrajzi és társadalmi-gazdasági különbségei ellenére lehet olyan lépéseket tenni, amelyek elősegítik a zéró kibocsátású, és mindenki számára nyitott városi környezet létrehozását. Az idei Európai Mobilitási Hét ezért arra ösztönözte az embereket és az önkormányzatokat, hogy tegyenek még többet a karbon-semleges Európa hosszú távú céljának az eléréséért. Az ez évi mobilitási kampányhoz időzítve, az Európai Unió egy hírlevelet is kiadott, melyben a Covid-válságnak – az alternatív és egészségesebb városi közlekedésre – gyakorolt tanulságait is összegezte.

Az Európai Mobilitási Héthez idén is sok hazai város és kisebb település csatlakozott. Így például Miskolc Város Önkormányzata, amely kreatív rajzpályázatot hirdetett meg általános iskolások számára „Utam az iskolába” címmel. A pályamunkáknak egy lapon (vagy két összeragasztott lapon) két témát kell egymás mellett megjeleníteniük. Az egyik alkotásnak azt kell bemutatni, hogy „Hogyan jutok el az iskolába?” A másiknak pedig azt, hogy „Hogyan szeretnék eljutni az iskolába?” A rajzpályázaton az alsó tagozatos és felső tagozatos általános iskolai korcsoport indulhat. Bár a Mobilitási Hét már befejeződött, a rajzpályázatról még senki nem maradt le: a pályázat lezárásának határideje 2020. október 15. (csütörtök) 16:00 óra.

A rajzpályázatról bővebben lásd: https://www.miskolc.hu/aktualis/rajzpalyazati-felhivas-europai-mobilitas-het-2020

By EH