A DiscoverEU az Erasmus+ program legújabb lehetősége (KA155-YOU), amely 18 éveseknek nyújt rövid távú egyéni vagy csoportos utazási élményt Európa-szerte. Informális tanulási tevékenységként a DiscoverEU célja, hogy előmozdítsa a résztvevőkben az Európai Unióhoz való tartozás érzését, és lehetővé tegye számukra a kontinensünk kulturális sokszínűségének felfedezését.

A DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázattípus keretében fiatalokkal foglalkozó szervezetek és fiatalok informális csoportjai kaphatnak támogatást arra, hogy lehetővé tegyék a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiataloknak, hogy társaikkal azonos feltételek mellett vegyenek részt a DiscoverEU programban.

De kik is azok a kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok? Erről a Pályázati útmutatóban olvashatunk részletesen:

„A kevesebb lehetőséggel rendelkező személyek azok a személyek, akik gazdasági, szociális, kulturális, földrajzi vagy egészségügyi okokból, migrációs háttér, fogyatékosság, tanulmányi nehézségek vagy bármely más ok miatt – ideértve azokat az okokat, amelyek az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. cikke értelmében hátrányos megkülönböztetés alapját képezhetik – olyan akadályokkal szembesülnek, amelyek meggátolják őket abban, hogy ténylegesen kihasználhassák a program által nyújtott lehetőségeket.”

A DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázattípus keretében kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalok rövid ideig egyénileg vagy maximum 5 fős csoportban utaznak Európában. A tanulási időszak magában foglalja a DiscoverEU utazás előtti és alatti tervezést, előkészítést, megvalósítást, valamint az utazás utáni nyomon követést.

A projekt időtartama: 3-18 hónap
A DiscoverEU utazásokra legalább egy olyan országban kell sort keríteni, amely eltér attól, ahol a résztvevő(k) az utazást megkezdte (megkezdték).

Az utazás időtartama: 1-30 nap.
Az utazási igazolvány 7 utazási napot biztosít és 30 napig érvényes, amely idő alatt a támogatás legfeljebb 21 napra igényelhető minden résztvevő esetében.

A DiscoverEU finanszírozása keretében a következő tevékenységek nem támogathatók: 
Tudományos célú tanulmányutak; profitszerzésre irányuló cseretevékenységek; olyan csereprogramok, amelyek a következők közé tartozhatnak: előadói körutak, alapszabály által előírt ülések, valamint felnőttek által fiataloknak biztosított képzések.

Az utazás során érinthetők azok az országok, amelyek tagjai az Interrail/Eurail vasúthálózatának. Ezek az országok a következők: Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxembourg, Magyarország, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország

A pályázatok beadásának határideje

2023. február 23. déli 12:00 óra (brüsszeli idő szerint)

2023. október 4. déli 12:00 óra (brüsszeli idő szerint)

További információ a pályázatról

By EH