Az EU-elnökséget 2023. január elsejével átvevő Svédország izgalmas és aktuális témákat állított az elkövetkező fél év középpontjába:

  • a biztonság megőrzése és Ukrajna uniós katonai támogatása;
  • az európai versenyképesség növelése;
  • a zöld fordulat elősegítése;
  • a jogállamiság megvédése.

Magyarországnak is kiemelt téma a jogállamiság, amelyről Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta az Európai Parlament plenáris ülésén: „A legfontosabb, hogy az unió tiszteletben tartsa a jogállamiságot, mint a politikai, a jogi és a gazdasági együttműködés alapját.”

A svéd EU-elnökség programját bemutató politikus közölte, hogy Svédország prioritása fenntartani az Európai Unió közös értékeit és megerősíteni az unió egységét. Hozzátette, hogy a liberális demokrácia, a népszuverenitás és a jogok tiszteletben tartásának összessége különbözteti meg az EU-t nemzetközi együttműködésektől.

„Az európai állampolgárok jogainak uniós szintű védelme érdekében fenn kell tartani minden országban a jogállamiságot. Az Európai Unió nem tekintélyelvű, az EU-nak a demokráciák klubjának kell maradnia. Az európai értékek, nem pedig a korrupció vagy a kapcsolatokat mozgató politika teszik vonzóvá az uniót” – hangsúlyozta.

Kristersson szerint a jogállamiság megmaradásához fontos az EU-költségvetés védelmét szolgáló, úgynevezett feltételességi mechanizmus alkalmazása. Ez a biztosítéka annak, hogy az uniós értékekkel senki sem él vissza. A svéd miniszterelnök hozzátette, hogy a hetes cikkely szerinti eljárások és a jogállamiságról folytatott párbeszédek megmutatták: sok államban még javulás szükséges e téren.

A svéd elnökség prioritásai kapcsán Kristersson szorgalmazta, hogy Európa legyen zöldebb, biztonságosabb és szabadabb. Svédország fontos célja előmozdítani azt az uniós törekvést, hogy 3035-ig megszűnjön a fosszilis üzemanyagokkal működő gépjárművek európai értékesítése. Folytatni kell az együttműködést a szervezett bűnözés felszámolására, valamint közös migrációs politikát kell kialakítani – és közben kezelni az illegális bevándorlást a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel.

2023. január 31-én 18:00 órától ezekről a kérdésekről is tart tájékoztatót Dag Hartelius, a Svéd Királyság budapesti nagykövete az Európa Pontban. Az esemény online is követhető.

By EH