Az európai polgárok 93 százaléka jelöli meg első helyen az emelkedő megélhetési költségeket, mint az EU előtt álló legfőbb kihívást – derül ki az Európai Parlament által nemrég közzétett, legutóbbi Eurobarometer-felmérésből. Ugyanakkor az unió támogatottsága továbbra is magas.

A megélhetési válság miatt legnagyobb arányban Görögországban aggódnak (100 százalék), ezt követi Ciprus (99 százalék), Olaszország és Portugália (98 százalék). Magyarországon ugyanez az arány 96 százalékos.

A megélhetési költségeket követi a szegénység és társadalmi kirekesztés miatti aggodalom 82 százalékkal uniós szinten (89 százalékkal Magyarországon). Harmadik helyen áll holtversenyben a klímaváltozás és az ukrajnai háború más országokra átterjedése miatti félelem 81-81 százalékkal.

Mivel az infláció mértéke évtizedek óta nem volt ilyen magas, az állampolgárok azt szeretnék, hogy az Európai Parlament a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre összpontosítson (37 százalék). Sok polgárnak továbbra is lényeges a közegészségügy helyzetének javítása (34 százalék) és az éghajlatváltozás elleni küzdelem (31 százalék) is.

Az uniós polgárok 74 százaléka helyesli, hogy az EU Ukrajna mellé állt az orosz invázió után, bár a magyarok ennél kisebb arányban, 59 százalékban támogatják ezt. Minden tagországban többségben vannak a támogatók, a legnagyobb arányban Svédországban (97 százalék), Finnországban (95 százalék) és Hollandiában (93 százalék) értenek egyet az unió szerepvállalásával.

A közelmúlt válságai ugyanakkor növelték az EU támogatottságát az európai polgárok körében: 72 százalék szerint országuknak előnyös a tagság (Magyarországon ez az arány 78 százalék), és 62 százalék szerint az uniós tagság „jó dolog”. A legkevésbé Ausztriában (55 százalék), Bulgáriában (60 százalék) és Olaszországban (61 százalék) gondolják úgy, hogy az ország előnyére vált az EU-tagság, de még ezekben a tagállamokban is pozitív irányba hajlik a mérleg nyelve.

A teljes anyag itt olvasható.

By EH