Előzetes konzultációkat követően az Európa Platform Magyarország programot az Európa Ház 2020. május 8-án, vagyis Európa Napon indította útjára. Programjai nyitottak, azokon előzetes bejelentkezést követően civil szervezetek és polgárok egyaránt részt vehetnek. Kezdeményezésünk alapvető célja, hogy társadalmi oldalról bekapcsolódjunk a „Konferencia Európa jövőjéről” EU-s kezdeményezésbe. Ez utóbbi célja annak meghatározása, milyen irányba forduljon Európa szekere gyorsan változó világunkban.

Mi történt, pontosabban mi nem történt eddig és miért nem? A kiindulópont egyszerűnek tűnt májusban: a „Konferencia” beindításáért felelős három EU intézmény, az Európai Tanács, a Parlament és a Bizottság közös nyilatkozatot ad ki, melyben meghatározzák együttesen végzett munkájuk tartalmát és szervezeti kereteit. Ha ez megvan, kezdődhet a munka a társadalmi szereplők, így a mi bevonásunkkal.

A baj csak az, hogy ezt a fránya közös dokumentumot azóta sem sikerült tető alá hozni. Folyosói pletykák szerint az egyik vitatott kérdés, hogy ki legyen a „Konferencia” elnöke? De a lényeg: a más ügyekkel elfoglalt EU-s vezetők számára eddig nem bizonyult elég vonzónak a „Konferencia” ügye, vagyis áll a dolog.

Mi várható ebben a helyzetben? Mi is osztjuk azt a sokak által vallott nézetet, hogy a mostani német EU-elnökség alatt (ez december 31-én ér véget) el kell mozdulni a jelenlegi holtpontról. Ez két dolgot jelenthet:

1) a három EU-s intézmény által elfogadott közös álláspont nyilvánosságra hozatalát

és

2) ennek alapján a „Konferencia” nyitó eseményének megszervezését.

Sűrű program, de nem eshet meg az a szégyen, hogy a nagy reményekkel kecsegtető német EU-elnökség alatt ne legyen előrelépés.

A mi javaslatunk az, hogy hallassuk hangunkat! Vagyis ne várjunk az EU-s vezetők csodájára, hanem jelezzük nekik már most egészséges türelmetlenségünket és közreműködési szándékunkat. Terveink szerint októberben egy rövid állásfoglalást adnánk ki a kérdésről. Ha érdekli az ügy és kész bekapcsolódni az Európa Platform Magyarország munkájában, csatlakozzon hozzánk!

További információ az Európa Platform Magyarországról és jelentkezés:
https://europeanhouse.hu/europa-platform-magyarorszag/

További információ a Konferencia Európa jövőjéről kezdeményezésről:
https://europeanhouse.hu/konferencia-europa-jovojerol/

By EH