30 éves az EU egyik első együttműködési kezdeményezése, amit a legtöbben csak „Interreg” programként ismernek. Sok regionális fejlesztés, csereprogram, határokon átnyúló projekt valósult meg az elmúlt három évtized során és bár még az 2021-2027-es időszakra vonatkozó költségvetése nincs véglegesítve, de az biztos, hogy a program megmarad.

Aki európai együttműködéssel foglalkozik, azt biztosan nem lepi meg, hogy újra és újra felmerül a fiatalok bevonásának szükségessége a különböző programokba és a döntéshozatali folyamatokba. Nincs ez másképp az Interreg program esetében sem. Az Európai Bizottság a most nyilvánosságra hozott dokumentumában arra tesz erőfeszítést, hogy összefoglalja, a hozzá eljutott vélemények alapján, hogyan is lehetne erősíteni és szélesíteni a fiatalok részvételét a programba.

A vélemények alapján kiderül, hogy a fiatalok örülnek és szeretnek európai együttműködési programokban részt venni; nagyon sokan gondolják úgy, hogy a személyes találkozások sokat segítenek abban, hogy az országok vagy régiók között esetlegesen fennálló nézeteltéréseket, kulturális különbségeket kezeljék. Ezzel összefüggésben azt is várják, hogy az ilyen programok segítsék elő a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésüket, támogassák a nyelvi és különböző szakmai képzéseken való részvételüket.

Talán nem lep meg minket, hogy a digitalizáció és a klímaváltozás kérdései is előkelő helyen szerepelnek a fiatal korosztályt érdeklő témák között. Úgy látják, hogy a régióknak, a regionális együttműködésnek ezekben a kérdésekben nagyobb szerepet kellene adni.

És ami a javaslataikat illeti: többek között ott akarnak ülni a döntéshozók asztalánál: szeretnének rendszeres találkozókat az Európai Bizottság munkatársaival, nagyobb szerepet kérnek a monitoring bizottságokban, együttműködést a makro-regionális stratégiákat nagyban befolyásoló tagállamok képviselőivel, egyszerűbb és érthetőbb szabályozásokat a pályázatok kapcsán, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Mit tehetnénk ehhez hozzá: mi is.

További információ és a teljes kiadvány:
https://ec.europa.eu/regional_policy/en/information/publications/brochures/2020/manifesto-for-young-people-by-young-people-to-shape-the-european-cooperation-policy

By EH