Az Európai Unió létrehozása a gazdasági, politikai és szociális Európa megjelenése óta a határokon átnyúló együttműködés gondolata, a határokon átnyúló területek állami és magánszereplőit egyaránt megmozgatta. Ezen szereplők az európai építkezés és az integráció laboratóriumát működtetik, valamint elősegítik az emberek és a nemzetek közötti megbékélést. A trianoni szerződésen túl Magyarország számos, határokon átnyúló együttműködést alakított ki az Európai Unió környező tagállamaival, de harmadik országokkal is. A budapesti Francia Intézet 2020. október 28-án (szerda) 17:00 – 18:10 óra között a jelenlegi járványügyi helyzetnek megfelelően webináriumot szervez a kérdésről.

A szakértőket megszólaltató rendezvényen olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint például: milyen előnyei vannak a határokon átnyúló együttműködésnek? Hogyan és miért használjuk ezt az eszközt? Hogyan járulnak hozzá ezek az együttműködési projektek az Európai Térség kiépítéséhez és megbékéléséhez?

Előadók:
Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete

Kiss-Parciu Péter, Határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Külgazdasági és Külügyminisztérium

Jean Peyrony, Főigazgató, Határon Átnyúló Operatív Misszió (Mission Opérationnelle Transfrontalière, MOT)

Ocskay Gyula, Főtitkár, Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (Central European Service for Cross-Border Initiatives (CESCI)

Birte Wassenberg, Kortárs történelem professzor, Strasburgi Politikai Tanulmányi Intézet (IEP Strasbourg)

A webinárium szervezői a magyarországi Francia Nagykövetség és a budapesti Francia Intézet és partnereik: a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (Central European Service for Cross-Border Initiatives, CESCI), a Határon Átnyúló Operatív Misszió (Mission Opérationnelle Transfrontalière, MOT) és a Franciaország – Közép- és Kelet-Európai Kezdeményezések (Initiatives France-Europe Centrale et Orientale, IFECO).

A rendezvényen francia-magyar szinkrontolmácsolás biztosított.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: https://framaforms.org/les-benefices-de-la-cooperation-transfrontaliere-pour-la-construction-europeenne-100-ans-apres

További információ:
https://www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/egyetem-es-kutatas/programok/a-hatarokon-atnyulo-egyuttmukodes-elonyei-az-europai-epitkezes-szamara-100-evvel-trianon-utan.html

By EH