2020. február 12-én a görög Apostolos Tzitzikostust (EPP) választották meg a Régiók Európai Bizottsága elnökének. A Régiók Bizottsága az EU egyik tanácsadó szerve. Tagjai a 27 EU-s tagállam valamelyikében helyi vagy regionális önkormányzatban megválasztott képviselők, akiket az adott tagállam kormánya jelöl a Bizottság tagságára. A Régiók Bizottságának célja, hogy a régiók és települések véleményét, szakértelmét megjelenítse az EU-s döntéshozatalban. A Bizottságnak 12 magyar tagja van.

Az új elnök a görögországi Közép-Macedónia kormányzója, 2015 óta tagja a Régiók Bizottságának. Megválasztása után az elnöki első beszédében azt hangsúlyozta, hogy legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy Európát közelebb hozza az emberekhez. Elnöksége alatt három fő területre szeretne koncentrálni:

„Először is, az Európai Uniónak az embereket és lakóhelyüket, a falvakat, városokat és régiókat kell szolgálnia. Támogatnunk kell a területi kohéziót, az innovációt, a vállalkozókat, de hiteles megoldásokat kell találnunk a szolidaritás által vezetett migráció kezelésére is. Másodszor: a régióknak és a településeknek válaszokat kell találniuk a jelenlegi zöld, digitális és demográfiai kihívásokra. Végül pedig a régiók és a városok vezetésével meg kell erősítenünk az európai demokráciát azért, hogy Európát közelebb hozzuk az emberekhez.”

Tzitzikostus szerint a Brexitre figyelmeztetésként kell tekintenünk: az EU-nak figyelnie kell arra, hogy hatékonyabban reagáljon a polgárok igényeire. Nem szabad, hogy elhanyagoltnak és elfeledettnek érezzék magukat. Európának bizonyítania kell. hogy képes meghallgatni másokat és megváltozni – fogalmazott bevezető beszédében az új elnök.

További információ:
https://cor.europa.eu/en/news/Pages/Central-Macedonia-Governor-elected-President-of-the-EU-Committee-of-the-Regions.aspx

By EH