A legutóbbi, július 9-én közzétett Flash Eurobarometer felmérés eredményei azt mutatják, hogy az euró széleskörű támogatottságot mutat azokban a tagállamokban, amelyek még nem vezették be a közös valutát. A felmérést azon hét tagállamban végezték, amelyek még nem csatlakoztak az euróövezethez, nevezetesen Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Svédországban.

A megkérdezett uniós polgárok nagy többsége (60%) úgy véli, hogy az euró pozitív következményekkel jár az azokra az országokra, amelyek már használják azt. A válaszadók többsége (52%) összességében nem csak pozitívan gondolja az euró bevezetésének országukra gyakorolt hatását, hanem több mint fele (55%) szerint az euró bevezetése személyesen számukra is pozitív következményekkel járna.

Összességében a válaszadók 57% -a támogatja az euró bevezetését országukban. A vélemény a legpozitívabb Romániában (75% támogató) és Magyarországon (69%). Az összes megkérdezett tagállamban, Csehország kivételével, nőtt az euró bevezetését támogató arány 2020-hoz képest. A legnagyobb növekedést Romániában (63% -ról 75% -ra) és Svédországban (35%-ról 43%-ra) figyelték meg.

Ugyanakkor a magyar válaszadók mindössze 26%-a gondolja úgy, hogy az ország felkészült az euró bevezetésére és 71% tart attól, hogy a bevezetés során az árak forintról euróra történő átváltásakor visszaélnének a kereskedők az átárazással.

A Flash Eurobarometer teljes felmérése itt olvasható.

By EH