Az Európai Unió számos területen befolyásolja mindennapi életünket. Idén júniusban például az Európai Parlament arról hozott döntést, hogy támogatják, hogy 2027-től az EU területén betiltsák a ketreces állattartást. Eredetileg a ketrecellenes mozgalom egy európai polgári kezdeményezés volt, a képviselők most erre reagáltak. A döntés még nem végleges, a bonyolult EU-s döntéshozatali mechanizmusban még számos akadályt kell vennie ahhoz, hogy valóban bevezessék.

A háziállatoknál maradva, most még a szokásos látvány fogad minket, amikor egy családi gazdaságban körülnézünk: szabadban kapirgáló baromfik valamint ketrecben tartott tyúkok, csirkék, fürjek, kacsák, libák, jércék, kocák és nyulak. Nos, a ketreces tartásnak nemsokára végleg búcsút inthetünk, ami az állatvédelemmel foglalkozó szervezeteknek köszönhető. Az állatvédők ugyanis Európa-szerte közel másfél millió támogatót szereztek az ügynek, ami bőven elegendő volt ahhoz, hogy az Európai Parlament rábólintson a tilalomra. A támogatókat azzal sikerült meggyőzni, hogy a ketreces tartás egy kegyetlen bánásmód, és szenvedést okoz az állatoknak. Az európai tenyészetekben például a kocák az évnek majdnem a felét olyan ketrecekben töltik, ahol megfordulni sem tudnak, ami igaz az ellésre és a kismalacokról való gondoskodás idejére is. A kocák ráadásul a betonon fekszenek és rácsok választják a malacaiktól – állítják a szervezetek, és hozzáteszik, hogy a kocák és a többi haszonállat ketreces tartása teljesen ellenkezik az uniós előírásokkal, mivel az Unió vállalta, hogy biztosítja az állatoknak, mint érző lényeknek a megfelelő életkörülményeket.

Az állatvédők arra is hivatkoznak, hogy ketrecek nélkül egy stressztől mentes környezet alakul ki, amelyben az állatok jobban fognak szaporodni, így több lesz a tojás meg a malac is, ami kedvez az állattartóknak és a fogyasztóknak. A tiltást kezdeményezők szerint tehát legfőbb ideje, hogy a ketrectartás gyakorlatának véget vessenek, mert ezzel mindenki jól fog járni.

Az EU tilalma nem holnaptól, hanem csak hat év múlva, 2027-től lépne érvénybe, addig viszont számos gyakorlati kérdésre kellene megoldást találni. Az EU-ban ugyanis több mint 10 millió gazdaság működik, melyek 95 százalékban családi kézben vannak. A gazdaságoknak komoly fejtörést okozna a tilalom majdani bevezetése. Milyen megoldásokkal, technológiákkal lehet a ketrectartást kiváltani? Ki fogja fizetni az átállás költségeit, ideértve az új módszerek átvételének az oktatását? Kell-e a tilalom miatt elküldeni az alkalmazottakat? Íme néhány a felmerülő kérdések közül. Válasz egyelőre még nincs, de hírt adunk arról, ha lesz fejlemény.

By EH