Amint az egyre szaporodó hazai szakirodalomból is jól kiolvasható, a hygge egy olyan dán életérzés, melyet egyetlen szóval lehetetlen lefordítani magyarra. Egyszerre jelent(het) ugyanis boldogságot, a természettel és a környezettel való megbékélést, kellemes környezetet és/vagy kiegyensúlyozott, pozitív életszemléletet. Csupa olyan dolgot, amit oly nagyon hiányolunk mindennapjainkból.

Na de miért is hozzuk ezt itt és most szóba? Mert adva van Dánia északi sarkában a fjord partján Mariager, egy alig 2000 főt számláló település, ahol az ott lakók azt vették fejükbe, hogy kikötőjükben egy Európával foglalkozó nyílt napot szerveznek gazdag és tartalmas programokkal, eszmecserékkel. Ebbe a sok száz környékbeliek által látogatott eseménybe kapcsolódott be 2021. augusztus 28-án az Európa Ház által szervezett és civil képviselőkből álló nemzetközi csoport. Látogatókból, barátságos érdeklődőkből, a saját standunkat felkeresőkből mondhatnánk fjordot lehetett volna rekeszteni.

Az élmények közül a krónikás említsen meg kettőt: a szombati nap ellenére reggel 6 órakor Koppenhágában kocsiba ült Jeppe Kofod dán külügyminiszter, hogy több mint négy órás kocsikázás után (saját maga vezette autóját) időben odaérjen a nyitó programra és ne csak beszédet tartson, hanem fórumozzon, beszélgessen az érdeklődőkkel és ráérősen körbe is sétáljon. Ha már egyszer ott van.

Bár civil kezdeményezésről volt szó, de a dán parlamenti politikai pártok is fontosnak tartották jelenlétüket. A kikötői móló végé mondhatni békés egymás mellett élés jegyében szorosan egymás mellett (szűkös volt a hely) ott volt az öt dán párt sátra és szemmel láthatóan nem keltett megütközést, ha a látogató nem csak a számára legszimpatikusabbat kereste fel.

Igen, sör is volt, részeg viszont nem. Zavaró magatartásnak, hangoskodásnak nyomát sem lehetett látni.

Egy szó mint száz: a nemzetközi Európa Mozgalom dán szekciója (European Movement Denmark) által szakmai vonalon támogatott helyi kezdeményezés jól mutatta, hogy a hely szellemét kifejező és megőrző hygge eredményesen köthető össze az európaiság gondolatával.

A szervezők bizakodók: záráskor átadták a meghívót jövőre, 2022. augusztus 25-28. között szervezendő összeurópai folytatásra. Mariager a hygge jegyében visszavár.

By EH