A fenti címen tartott eseményt 2024. május 21-én az Európa Ház, melynek a Magnet Közösségi Ház adott otthont. A rendezvény meghívott előadója Séamus Boland, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) civil szervezetek csoportjának elnöke volt, aki azért látogatott el Budapestre, hogy találkozzon és párbeszédet folytasson a hazai civil szervezetek képviselőivel és állampolgárokkal.

Az EGSZB vezető képviselője első ízben 30 éve járt Magyarországon, és nem ismeretlen terep számára a civilek világa sem, hiszen folyamatosan társadalmi szervezeteknél dolgozott és dolgozik. Szintén foglalkozik fiatalokkal, gazdálkodókkal, valamint vidéki szegény közösségekkel is Írországban.

Boland kiemelte, hogy az EGSZB az egyetlen olyan európai uniós intézmény, ahol a civil társadalom szervezett formában tudja hallatni hangját, ami különösen fontos a mostani időkben, hogy el lehessen kerülni újabb konfliktusokat, hogy ne ismétlődhessen meg a XX. század történelme, amely két világégéshez is vezetett. Boland ezért hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a XX. század második felének legnagyobb békeprojektje.

Az EGSZB több mint 300 tagja, köztük a 12 magyar delegált azon munkálkodik, hogy támaszkodva a helyi szinten működő szervezetek munkájának eredményeire, közvetítsen és javaslataival igyekezzen befolyásolni az EU-s szinten születő döntéseket. Ez feltételezi, hogy az EU-s intézményrendszer partnerként kezeli a társadalmi szereplőket. Ennek vannak biztató példái, mint a Konferencia Európa jövőjéről vagy az Ifjúság Európai Éve (2022). Fontos feladat, hogy intézményes formát öltsön a civil társadalommal folytatott párbeszéd. Ezért is fontos feladat, hogy ezt a folyamatot elősegítő eredményt hozzon a most következő európai parlamenti választás. Az előadó hangsúlyozta, hogy számára fontos tájékozódási és tapasztalatszerzési alkalmat jelentenek a tagállami „terepen” történő látogatások.

A bevezetőt követő hozzászólásokban Brandt Balázs, a Fiatal Európai Föderalisták magyarországi képviselője elmondta, hogy az európai, demokratikus Magyarország megteremtésében nagy szerepet játszanak a fiatalok, ugyanakkor ehhez megfelelő érdekképviselettel kell rendelkezniük. A fiatalok tevékenyen bekapcsolódtak az európai politika alakításába, amit bizonyított az Európa jövőjéről szóló konferencián történt részvételük is. Ennek során többek között ajánlásokat fogalmaztak meg az európai oktatás szélesebb körű megjelenítéséről, a gyakornoki munka elismeréséről és annak méltányos megfizetéséről, valamint arról, hogy már 16 éves kortól szavazhassanak a diákok. A közelgő európai parlamenti választások kapcsán Brandt Balázs elmondta, hogy az EU-felmérések szerint az európai fialatoknak megközelítően 60 %-a menne el voksolni. Ez legyen több mint 80 % – tette hozzá. Szabó Vivien, első szavazó gimnazista Balatonalmádiból, aláhúzta, hogy az EU politikáinak a hatását érzik a magyarországi fiatalok, és körükben nagy az érdeklődés az uniós ügyek iránt. Helyben sokan jelezték, hogy részt fognak venni az európai választásokon, és szerinte van esély arra, hogy a magyarországi fiatalok az uniós átlag felett fognak voksolni a választásokon.

A hazai civil szervezetekkel és állampolgárokkal való eszmecsere folytatódik. November végén, vagyis a magyar EU-elnökség finisében, az EGSZB civil szervezetek csoportja érkezik Budapestre, ami jó alkalmat kínál a párbeszéd és az együttműködés elmélyítésére.

By EH