A 35 európai ország szervezeteit tömörítő Europa Nostra nevű páneurópai civil szervezet kimagasló példája azoknak az európai és nemzetközi kezdeményezéseknek, melyek célja Európa kulturális örökségének a megőrzése, és ehhez szakmai, anyagi segítséget is nyújtanak. Az Europa Nostra jelmondata: „A kulturális örökség iránt elkötelezett civil társadalom európai hangja”. A szervezet közel hatvan éve folytat aktív munkát két fő cél mentén. Egyrészt programokat szervez és pályázatokat ír ki az európai kontinens épített és természetes környezetének megóvására, másrészt a műemlékvédelemmel és területfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységéket hangolja össze tagszervezetei, valamint az Európa Tanács, az UNESCO és az Európai Unió között. 1980 óta Europa Nostra-díjjal jutalmazzák az európai kulturális örökség megőrzéséhez hozzájáruló építészeket és tervezőket is.

Európa-szerte számos olyan kulturális, történelmi, vallási helyszín, múzeum, ipari műemlék található, melyek rendkívül rossz állapotban vannak. Ennek nem csupán a hanyagság vagy a pénzhiány az oka, hanem olyan tényezőkre is gondolni kell, mint az éghajlatváltozás, környezeti szennyezés vagy éppen a délszláv háborúk pusztításai. Az Europa Nostra ezért idén is meghirdette pályázatát, mellyel támogatni szeretné a legveszélyeztetettebbek megóvását. A támogatás nem csak konkrét fizikai fejlesztésekre igényelhető, hanem tanulmányok, cselekvési tervek összeállítására is, melybe a helyszínek megmentésében érdekelt helyi közösségeket is be kell vonni.

A pályázatot benyújtók körét a kiírás tartalmazza. A szervezet tevékenysége ugyanakkor érdekes lehet a helyi civil szereplők számára is. Az EU makró-regionális együttműködéseiben és egyéb uniós programokban (pl. INTERREG) támogatnak olyan kezdeményezéséket, melyekben összekapcsolják az európai kulturális és a történelmi örökség védelmét a turizmus- és vidékfejlesztéssel. Számos ilyen típusú uniós projekt létezik, melyekben civil szervezetek is részt vesznek. Az Europa Nostra korábbi nyertes projektjeinek az áttanulmányozása inspirálhatja az európai kulturális és történelmi örökség megvédése mellett elkötelezett hazai civil társadalmat abban, hogy olyan ötleteket, új partnerségi formákat dolgozzon ki, melyeket jövőbeni EU-s pályázatok segítségével valósíthat majd meg.

Az Europa Nostra ez évi pályázatainak beadási határideje: 2021. szeptember 7.

További információk itt olvashatók.

By EH