Még januárban írtunk a Norvég Alappal kapcsolatos fejleményekről. Azóta lezárult a Norvég Civil Alap kezelőszervének kiválasztásáról szóló pályázat (eredmény még nincs, de ha meg van a kezelő szerv, azonnal hírt adunk róla), de addig is a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) konzultációt hirdetett a hazai civil társadalom szereplői számára arról, hogy szerintünk a programnak mely kihívásokkal kellene foglalkoznia, milyen megoldási javaslataink vannak.

Az EGT és Norvég Alapok szerves részét képezik annak a hozzájárulásnak, melyet Izland, Liechtenstein és Norvégia tesznek Európában a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése érdekében. A támogatások célja továbbá a donor országok és a 15 kedvezményezett ország közötti kétoldalú kapcsolatok elmélyítése. A 2014–2021-es finanszírozási időszak prioritásai tükrözik és kiegészítik az EU prioritásait, a támogatások célja az Európa előtt álló közös kihívások leküzdése. Kiemelt figyelmet szeretnének szentelni a civil társadalmi szervezetek kapacitása és fenntarthatósága megerősítésének.

Minden kedvezményezett országban az EGT Alapok legalább 10%-át elkülönítik a Civil Alap (Active Citizens Fund) részére. Az erre a programra elkülönített összeg Magyarországon 10 890 000 euró, azaz közel 3 milliárd forint. Az alapkezelő kiválasztását követően ezt az összeget nyílt pályázatok útján osztják szét a magyar civil szervezetek között, akik 2024 áprilisáig használhatják fel a forrásokat.

A program által finanszírozott valamennyi szervezet tevékenységének olyan közös értékeken kell alapulnia, mint az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása.

Az online kérdőívre adott válaszokat az FMO bizalmasan kezeli és figyelembe veszi a programterv és a pályázatok kialakításakor. A válaszokat 2021. április 9-ig várják.

A kérdőív (magyar nyelven) itt elérhető:
https://www.surveymonkey.com/r/QQSJ9VW

By EH