Hazai szemüvegen keresztül nézve merész lépésnek tűnt az Európai Bizottság most hétfő (március 1.) délelőttre időzített kezdeményezése, hogy kerüljön megvitatásra a civilek részvétele az EU makro-regionális politikájában. Lapszéli megjegyzés: maga a téma akár ismerős is lehet az olvasó számára, hiszen a Duna-régió stratégiája épp a magyar EU-elnökség alatt került elfogadásra 2011-ben és a témával rendszeresen foglalkozunk hírlevelünkben.

De vissza kiindulópontunkhoz: a szervezők számunkra merésznek tűnő számítása „bejött”: 250-en gondolták úgy, hogy érdemes meghallgatni a civil előadókat, köztük az Európa Ház képviselőjét, akit történetesen a bevezető megtartására kértek fel a szervezők.

A délelőtti program két szempontból is érdekes volt:

  1. kifejeződött benne az a manapság szerencsére mind gyakrabban tetten érhető EU-s törekvés, hogy folyamatos és érdemi párbeszédet kell folytatni az állampolgárokkal. Ehhez az eszmecsere keretéül szolgáló négy makro-régió: a balti tengeri, a dunai, az adria-ión tengeri és az alpoki makro-régiók már csak azért is alkalmasnak tűntek, mert mégis közelebb vannak a közönséghez, mint a távolinak kikiáltott „Brüsszel”, helyénvaló gondolat!;
  2. aligha túlzás azt mondani, hogy a négy régió civiljeire ne lenne érvényes „az én házam az én váram” angol mondás. Vagyis mindenki szorgoskodik a maga jól vagy kevésbé jól ismert regionális „belterületén” anélkül, hogy odafigyelve az egy házzal, akarom mondani az eggyel tovább lévő makro-régióban történtekre.

Erre figyelemmel szorgalmazta az Európa Ház képviselője a régiókon átívelő, az európai gondolatot a mindennapokban, a helyi szinten szervezett programokban megvalósító együttműködés fontosságát. Tanuljunk egymástól, osszuk meg ismereteinket és tapasztalatainkat! A felvetés, hogy ez ügyben érdekelt civilek a svédországi Lundtól a szicíliai Palermóig kötetlen formában évente találkozzanak már jövőre, vírusmentesen és személyesen, egyetértéssel találkozott.

De, hogy a „hivatalosságok”, a makro-regionális intézményes szereplők se érezzék hátrányos helyzetben lévőnek magukat, arról többek között az Európa Ház megvalósítás alatt álló és kilenc európai civil szervezetet összefogó projektje gondoskodik. Lényege egy un. árnyékjelentés elkészítése, mely azt vizsgálja, hogyan tudnak a négy makro-régió civiljei bekapcsolódni nemcsak az EU által támogatott programok megvalósításába, hanem már azok kifundálásába is.

Mivel ez utóbbi egy nemzetközi program, megköszönnénk, ha angol nyelvet ismerő kedves olvasóink itt tájékozódnának és válaszolnának 10 kérdésünkre. Köszönjük!

By EH