Töredelmesen be kell vallanunk, hogy igazándiból szeretjük böngészgetni a különböző európai statisztikákat. Most az Eurostat egy új kiadványára szeretnénk felhívni a figyelmet, mely a lakhatással kapcsolatos adatokat mutatja be az EU-ban. Azon persze nem lepődünk meg, hiszen tudjuk történelmileg alakult így: Romániában (96%), Magyarországon (92%) és Szlovákiában (91%) a legmagasabb az ingatlanukat tulajdonlók száma, míg Németországban 49%, Ausztriában pedig 45% bérlő. Írországban a lakosság 91,7%-a él önálló házban, Horvátországban 78,3%, míg Spanyolországban csak 35,3% és ez az érték Lettországban a legalacsonyabb, 34%.

Az adatokból az is kiderül, hogy az ingatlanárak 2010 és 2019 között 19% -kal emelkedtek az EU-ban. Az árak folyamatosan nőttek, de a 2015-2019-es időszakban kiugró a változás. A legnagyobb növekedést Észtországban (+96%), Magyarországon (+82%), Lettországban (+75%), Luxemburgban és Ausztriában (mindkettő +65%) figyelték meg. Csökkenést Olaszországban (-17%), Spanyolországban (-7%) és Cipruson (-4%) figyeltek meg.

Ha érdekli, hogy egy-egy tagállamban mennyit költ egy család lakhatásra, vagy az, hogy a koronavírus hogyan befolyásolta az ingatlanárakat a különböző tagállamokban (annyit elárulhatunk, hogy sok tagállamban egyáltalán nem csökkent), akkor lapozgassa Ön is az Eurostat új online kiadványát!

További információ:
https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/housing/index.html?lang=en

By EH