Korábban már írtunk arról, hogy lehet projektekkel jelentkezni a Nagy Károly Európai Ifjúsági Díjra. Most azért említjük újra, mert meghosszabbították a jelentkezési határidőt: 2021. február 22-ig még be lehet adni pályázatokat.

A díjat az Európai Parlament és az aacheni Nagy Károly-díj Alapítvány közösen alapította 2008-ban. Céljuk az, hogy elismerjék azoknak a fiataloknak az erőfeszítéseit, akik ötletükkel, megvalósított projektükkel hozzájárulnak Európa fejlődéséhez, az európai együttműködéshez. Nyert már rádióműsor, hallássérült fiataloknak szervezett nyári fesztivál, de ifjúsági központok közötti sportfesztivál is. A fontos az, hogy a kezdeményezők életkora 16 és 30 év között legyen és a projektnek legyen erős „európai dimenziója”, vagyis olyan témával foglalkozzon, ami Európa szempontjából fontos, erősíti a különböző csoportok közötti együttműködést vagy esetleg határokon átívelő, tehát több országból is vegyenek benne részt fiatalok.

Az új beadási határidő 2021. február 22-e. Minden tagállamból kiválasztanak majd egy-egy nyertest, akik valamennyien részt vehetnek idén májusban Aachenben rendezendő díjkiosztón, de az első három kezdeményezés, melyet a bíráló bizottság kiválaszt 7500, 5000 illetve 2500 eurós díjat is kap.

További információ a díjról:
https://www.europarl.europa.eu/charlemagneyouthprize/hu/introduction.html

Jelentkezési lap:
https://www.europarl.europa.eu/charlemagneyouthprize/hu/2021.html

By EH