Az uniós energiacímke széles körben elismert jelzés a háztartási termékeken, például a villanykörtéken, televíziókészülékeken vagy mosógépeken, és bármilyen hihetetlen, de már több mint 25 éve segíti a fogyasztókat abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak.

A 2021-2027-es költségvetési ciklusban kiemelt cél, hogy további lépéseket tegyünk karbonlábnyomunk csökkentésére, majd 2050-ig Európa karbonsemlegessé tételére. Ebben nagy szerepe van a lakosságnak is, ezért most megújultak az uniós energiacímkék, melyeket március 1-től minden üzletnek és online kiskereskedőnek alkalmaznia kell.

Az új címkék kezdetben négy termékkategóriára vonatkoznak: a hűtőszekrényekre és fagyasztókra, a mosogatógépekre, a mosógépekre és a televíziókészülékekre (és más külső monitorokra). Szeptember 1-jétől új címkék vonatkoznak a villanykörtékre és a rögzített fényforrással rendelkező lámpákra. Az elkövetkező években majd további termékek következnek.

Mivel egyre több termék éri el a jelenlegi skála szerinti A+, A++ vagy A+++ minősítést, a legfontosabb változás az egyszerűbb A–G skálához való visszatérés. Ez a skála szigorúbb, és úgy van kialakítva, hogy nagyon kevés termék képes azonnal elérni az „A” minősítést, teret hagyva a hatékonyabb termékek jövőbeli beépítésének. A piacon jelenleg a legenergiahatékonyabb termékeket jellemzően „B”, „C” vagy „D” címkével látják el. A címkéken több új elem is szerepelni fog, többek között egy uniós szintű adatbázisra mutató QR link, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy további információkat szerezzenek a termékről. Március 1-jétől több „környezettudatos tervezésre” vonatkozó szabály is hatályba lép, különösen a javíthatóság és annak szükségessége tekintetében, hogy a gyártóknak a pótalkatrészeket több évig biztosítaniuk kell még azt követően is, hogy a termékek már nincsenek forgalomban.

Az érintett termék energiahatékonysági osztályának új beosztása mellett az új címke elrendezése is eltérő, egyértelműbb és korszerűbb ikonokkal. A korábbi címkékhez hasonlóan az energiaosztály szempontjából felülvizsgált címkék túlmutatnak az energiahatékonysági osztályon. Egy mosógép esetében például egy pillantással látható, hogy ciklusonként hány liter vizet használ fel, mennyi a ciklus időtartama és a szabványosított program esetében mért energiafogyasztás.

További jelentős változás a QR-kód bevezetése az új címkék jobb felső sarkában. A QR-kód beolvasásával a fogyasztók további információkat találhatnak a termékmodellről, például a készüléktől függően a méretekre, a sajátos jellemzőkre vagy a vizsgálati eredményekre vonatkozóan. Az EU piacán forgalomban lévő valamennyi készüléket regisztrálni kell egy új, uniós szintű adatbázisban, az energiacímke-köteles termékek európai adatbázisában (EPREL). Ez a jövőben még inkább megkönnyíti a hasonló termékek összehasonlítását.

További információ

By EH