Pavlovi reflex a Dunával foglalkozók esetében: ha beköszönt az ősz, éves találkozón adnak egymásnak randevút. Egy éve Pozsonyban ukrán barátaink arról beszéltek, milyen változatos programmal várnak bennünket ez év októberében a barátságos Odesszában. Aztán az élet, pontosabban a semmivel nem igazolható orosz agresszió mindent megváltoztatott.

Ezeket a sorokat október 19-én Kassán a hagyományos éves dunai fórum első napjának estéjén írja az Európa Ház képviselője. Szlovákia nyújtott ugyanis segítő kezet az eredeti házigazdának és közös szervezésben adtak helyet a rendezvénynek a kelet-szlovákiak nagyvárosban.

Nem meglepő módon az első napi eszmecserék középpontjában Ukrajna és a vele vállalt szolidaritás kérdései álltak. A segítő szándék egyértelmű, annak gyakorlatba történő átültetése rendkívül változatos formákat ölt a Duna-térség országaiban. A népes ukrán delegáció tagjait az elszántság jellemzi és szívesen beszélnek arról, milyen terveik vannak a háború befejezése utáni időszakra, az ország újraépítésére. Számukra fontos jelzés, hogy még ha megcsonkított módon is, de a nem EU-tag dunai országok közül elsőként kaptak lehetőséget arra, hogy az elmúlt 12 hónapban ellássák az EU Duna Régió Stratégiájának (EUSDR) elnöki tisztével járó feladatokat.

A politikai szimpátia kifejezése mellett azért szó esett még a gyakorlati kérdések között az Interreg program most meghirdetett nyílt pályázatáról is. Jó ötletekkel 2022. november 21-ig érdemes jelentkezni. Erről itt írtunk bővebben.

Holnap, a fórum zárónapján azt is megtudjuk, hogyan gondolkodnak, mit tesznek és javasolnak a Duna-régiós fiatalok. Erről is hírt adunk majd.

By EH