2024-ben az ausztriai Bad Ischl, a norvégiai Bodø és az észtországi Tartu kerül reflektorfénybe. Európa Kulturális Fővárosa nem csak nagy, forgalmas város lehet – idén a program történetének három legkisebb helye viseli ezt a címet.

Az Európa Kulturális Fővárosai program minden évben a kulturális örökség gazdagságát ünnepli Európa-szerte a különböző városok és régiók történelmi jelentőségének, kulturális életének és művészeti emlékeinek bemutatásával. Ez év január 1-jétől egy osztrák, egy norvég és egy észt kisváros viseli a címet.

Az ausztriai Bad Ischl vezetésével a Salzkammergut régió 23 települése szervez programokat. A norvégiai Bodø Európa minden idők legészakibb kulturális fővárosa, a programban az egész Nordland régió részt vesz. Az észtországi Tartu pedig több mint ezer projekttel készül az idei évre, amelynek témája a Túlélés művészetei lesz.

Az Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat 1985 óta irányítja a figyelmet a kontinens sokszínű kulturális hagyományaira, és óriási lehetőséget jelent a címet viselő városoknak arra, hogy széles közönség előtt bemutatkozzanak. Míg a tavalyi három település közül kettő magyar kötődésű volt (Veszprém és Temesvár), addig idén Észak-Európa kapott nagyobb hangsúlyt a programban,

A magyar múlt azonban az egyik idei helyszínen is felbukkan. Az ausztriai Bad Ischl fürdőváros, a Salzkammergut régió központjának egyik legnépszerűbb látnivalója a neoklasszicista Kaiservilla, Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint Erzsébet királyné nyári rezidenciája, amelyet esküvői ajándékként kaptak a császár édesanyjától, Zsófia főhercegnétől 1854-ben.

Bad Ischl a császári történelméről híres fürdőváros. 1849-ben I. Ferenc József osztrák császár ezt a kisvárost választotta nyári rezidenciájául. A település elegáns építészete és festői tájai az Osztrák–Magyar Monarchia fényűzését tükrözik.

Háromévente az Európai Unión kívüli országok települései is meghívást kapnak, hogy pályázzanak az Európa Kulturális Fővárosa címre. Bodø Észak-Norvégiában található város. Ez a város a legészakibb fekvésű hely, amely valaha az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte. Bodø az északi sarkkörön túl, lélegzetelállító tájak között fekszik, és körülbelül 50 ezer lakosa van.

Tartu Észtország második legnagyobb városa, amelyet az ország szellemi fővárosaként is emlegetnek. Az 1632-ben alapított Tartu-i Egyetem Észtország legrégebbi egyeteme.

By EH