Az EU-bővítés, az ukrajnai stabilitás elősegítése és a Zöld Megállapodás megvalósítása szerepelnek a prioritások között az Európai Unió soros elnökségét 2024. január elsejétől átvevő Belgium számára. Alexander de Croo belga miniszterelnök szerint a bővítés előtt reformokra szorul az EU, az erőforrásokat jobban kell felhasználni, és hatékonyabb döntéshozatalra lesz szükség.

A belga kormány szerint az uniós elnökség „olyan pillanatban jön, amikor az Európai Unió válaszúthoz érkezik, amikor az ukrajnai orosz agresszió következményeivel, a világjárvány, az energiaválság, a dezinformáció, a szélsőséges éghajlati jelenségek és a közel-keleti konfliktus kiújulásával kell szembenéznie”.

De Croo az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta: az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek döntése után Ukrajna és Moldova jövőbeli EU-csatlakozásának tárgyalási keretén dolgoznak majd a hat hónapig tartó elnökség folyamán. A bővítéssel kapcsolatban megjegyezte: „Belgium üzenete nagyon világos. Mielőtt nagyobbak leszünk, jobbá kell válnunk.”

A belga elnökség programjával kapcsolatban kiemelte: az egyik prioritás a Zöld Megállapodás megvalósítása lesz – mégpedig olyan módon, hogy abban a teljes lakosság, a gazdaság, az ipar részt vehet, és nemcsak a környezet javát szolgálja, hanem jólétet is teremt.

A belga elnökség hat fő prioritása:

  • A jogállamiság, a demokrácia és az egység védelme;
  • az EU versenyképességének megerősítése;
  • törekvés a zöld és igazságos átmenetre;
  • a szociális és egészségügyi programok megerősítése;
  • az emberek és a határok védelme; illetve
  • a globális Európa előmozdítása.

Érdekesség, hogy a belga EU-elnökség külön Spotify lejátszási listát is készített, ízelítőt adva Belgium zenei sokszínűségéből. „Jacques Brel, Dimitri Vegas & Like Mike, The Subs, Angèle: Belgium tele van zenei tehetséggel. Nehéz volt 58 dalt kiválasztani, de sikerült!” – olvasható az elnökség honlapján.

By EH