Az Európai Unió régióiban és városaiban több mint egymillió választott politikus tevékenykedik. Nekik napi szinten dolguk van az európai jogszabályokkal, finanszírozási programokkal és vitákkal. A Régiók Bizottsága által létrehozott európai hálózat az uniós ügyekkel foglalkozó – többek közt osztrák, francia és német – országos vagy helyi szintű politikusoktól összegyűjtött pozitív tapasztalatokra épít.

Ki jelentkezhet a hálózatba és hogyan?

A hálózat olyan regionális és helyi politikusokat kíván tagként megnyerni, akik egy régió, város, tartomány, település vagy falu kormányának, parlamentjének vagy közgyűlésének/képviselő-testületének választott képviselői. A hálózatba való jelentkezéssel a politikus megerősíti, hogy választás útján lett annak a testületnek a tagja, amelyben választókerületét képviseli. Egyazon közgyűlés/képviselő-testület egy vagy több politikusa is viselheti „az uniós ügyekkel foglalkozó regionális és helyi önkormányzati képviselők Régiók Bizottsága hálózatának tagja” címet, amíg a megbízatása tart.

A hálózat önkéntes és alulról felfelé építkező projekt. Nincs kiválasztási folyamat: minden regisztrált politikus a hálózat tagja lesz.

​Mit kínál a hálózat?

A Régiók Bizottsága az alábbiakat kínálja a hálózat tagjainak:

  • konkrét információk, amelyek hírlevelekben, tájékoztatókban, az Régiók Bizottsága honlapján erre a célra létrehozott oldalon és „az Régiók Bizottsága keretében uniós ügyekkel foglalkozó önkormányzati képviselők” Futurium platformjának zárt csoportjában érhetők el. Ez utóbbi lesz a tájékoztatás és a rendezvények legfontosabb fóruma;
  • meghívások a Régiók Bizottsága rendezvényeire, linkek az Régiók Bizottságánál tartott szakpolitikai vitákhoz;
  • eszmecserék és kapcsolatépítés a Régiók Bizottsága tagjaival/póttagjaival és más olyan önkormányzati képviselőkkel, akik uniós ügyekkel foglalkoznak.

A hálózati tagság nem jár pénzügyi támogatással a Régiók Bizottsága részéről.

​Hogyan működhetnek együtt a hálózat tagjai közé tartozó képviselők a Régiók Bizottságával?

Aktívan hozzájárulhatnak a Régiók Bizottsága tevékenységeihez is, például úgy, hogy uniós vonatkozású rendezvényeket tartanak helyi vagy regionális önkormányzatuk területén, vitákat szerveznek a polgárokkal, részt vesznek a Régiók Bizottsága konzultációiban és felméréseiben és olyan eseményeken, mint például az évente megrendezett Régiók és Városok Európai Hete vagy a Régiók Bizottsága rendszeres európai csúcstalálkozói. Ezenkívül a hálózat tagjai saját nyelvükön felvehetik a kapcsolatot az Régiók Bizottsága adminisztrációjával, hogy kérdéseket tegyenek fel, anyagokat kérjenek vagy segítséget kapjanak rendezvények szervezéséhez. Az uniós ügyekkel foglalkozó önkormányzati képviselők kapcsolatba léphetnek a régiójukból vagy tagállamukból származó Régiók Bizottsága-tagokkal is, hogy érdeklődjenek a szervezetben vagy régiójukban folyó munkáról. A tagok eldönthetik, vállalják-e uniós ügyekkel foglalkozó önkormányzati képviselők mentorálását.

Futurium

​A Futurium az Európai Bizottság online platformja, amely interaktív teret kínál (csoportok vagy közösségek számára), ahol a tagok közzétehetnek vagy kommentelhetnek tartalmakat, illetve megoszthatnak dokumentumokat, képeket, videókat és programokat. A többnyelvű felület olyan azonnali fordítási eszközt kínál, amelynek segítségével mindenki az anyanyelvén olvashatja a tartalmakat és fejezheti ki magát (ha ez a nyelv az EU hivatalos nyelvei közé tartozik).

Futurium platformhoz bárki hozzáférhet, de aki csatlakozni kíván valamely közösséghez, annak rendelkeznie kell EU login fiókkal. A felhasználók csak akkor posztolhatnak valamely csoportban, ha már tagjai az adott csoportnak. A nyilvános csoportokban (https://futurium.ec.europa.eu/hu/digital-compass) mindenki láthatja és olvashatja a posztokat, de csak a csoport tagjai tudnak kommentelni vagy tartalmat létrehozni. A zárt csoportokban csak a tagok kommunikálhatnak egymással, illetve láthatják a csoportban közzétett posztokat.

Az uniós ügyekkel foglalkozó önkormányzati képviselők zárt csoportot alkotnak, amelyet megosztanak az Európai Bizottság „Európa építése helyi képviselőkkel” elnevezésű kísérleti projektjével, ahol a Régiók Bizottsága és az Európai Bizottság adminisztrátorai tehetnek közzé híreket, programokat, mesterkurzusokat, tájékoztatókat és hasznos dokumentumokat.

​Ezen belül működik a Régiók Bizottsága keretében uniós ügyekkel foglalkozó önkormányzati képviselők zárt alcsoportja, ahol a képviselők posztolhatnak és kommentelhetnek tartalmakat: közzétehetik saját programjaikat, híreiket, dokumentumaikat, bevált gyakorlataikat és fényképeiket, illetve belinkelhetik videóikat. A Futurium-csoportba azok a helyi vagy regionális szinten választott politikusok kaphatnak meghívást, akik regisztrált tagjai az RB keretében uniós ügyekkel foglalkozó önkormányzati képviselők csoportjának.

További információ és jelentkezés

By EH