A tagállamok vezetői általában havonta találkoznak Brüsszelben, hogy az EU legfontosabb ügyeiről döntsenek. A sajtó munkatársainak nem okozott különösebb meglepetést, hogy a legutóbbi, decemberi brüsszeli találkozójára kevesebb vezető érkezett a 27 tagországból. Horvátország miniszterelnöke koronavírusos lett; az észt kormányfő pedig önkéntes karanténba vonult. Azt nem lehetett tudni, hogy Horvátországot és Észtországot hivatalosan képviselték-e más uniós országok vezetői, holott ennek is kialakult már a gyakorlata.

Egy korábbi uniós csúcsra például nem tudott elmenni a svéd kormányfő, és – megmutatva azt, hogy mennyire bízik egy szomszédos ország vezetőjében – megkérte a finn miniszterelnök-asszonyt, hogy képviselje Svédországot az Unió legfontosabb politikai találkozóján. Az északiak között azonban a közös politikai érdekek mellett különbségek is voltak, melyek a vezetők külső megjelenésében is tetten lehetett érni: a tanácskozásra érkező dán miniszterelnök-asszony ugyanolyan élénk, narancssárga színű blézert viselt, mint az eggyel korábbi uniós csúcson, ellentétben finn kolléganőjével, aki – úgy tűnt – továbbra sem kedveli a kirívó színeket, mivel korábban fekete, ezúttal pedig sötét bordó kosztümben jelent meg.

Az idei decemberi EU-csúcs, csütörtökön 13 órakor kezdődött, és megszakítás nélkül, közel 22 órán át tartott, egészen péntek 10.30-ig. „Eljutunk egy pontig, amikor már nem jó, hogy szétváljunk, és hogy újból találkozzunk. Ezért most kell tisztázni az ügyeket, különben az egész folyamatot tovább húzzuk” – foglalta össze egy újságírónak a mostani maratoni ülés értelmét a svéd miniszterelnök. Az ülésen több forró téma is volt, ami szó szerint összehozta a feleket kisebb csoportokba, és jócskán egy méteres távolságon belül (maszkot azért mindenki viselt).

A találkozót követő nyilvános sajtótájékoztató viszont – a pandémiának tulajdoníthatóan – már a sokunk által megszokott látványt nyújtotta. A vezetők, ezúttal egymástól 5-10 méternyi távolságból nyilatkoztak a – tőlük hasonló távolságra lévő – európai és a világsajtó munkatársainak, akik az esemény súlyához mérten, igen szerény számban, körülbelül 10 kollégával képviseltették magukat az eseményen. Mindez távolról sem az érdektelenséggel volt magyarázható. A Covid-19 kitörését követően, a sajtó több száz tagja számára az éjszakai munkavégzéshez, pihenéshez, virrasztáshoz hagyományosan fenntartott helységeket bezárták, illetve a belépők számát drasztikusan korlátozták. Ezt a kommunikációs űrt igyekeznek most maguk a tanácskozó vezetők betölteni azzal, hogy első kézből tájékoztatták a nagyérdeműt – például twitteren keresztül – a néhány másodperccel korábban lezárt megbeszélésekről. Remélhetőleg újdonságokkal fog szolgálni a következő uniós csúcs is.

További hivatalos információk a decemberi EU-csúcsról:
https://www.consilium.europa.eu/hu/meetings/european-council/2020/12/10-11/

By EH