Sokan értenek egyet abban, hogy számos olyan új kihívás van a világban, amire Európának is válaszokat kellene találnia. Az új, von der Leyer vezette Európai Bizottság ennek jegyében hirdette meg programját, aminek része egy, Európa jövőjéről szóló konferencia szervezése is. A Bizottság elképzelése szerint minél nagyobb lehetőséget kell adni az állampolgároknak az Unió működésébe történő beleszólásba.

A Bizottság javaslata szerint két területre kellene koncentrálni. Először is a jelenlegi uniós prioritásokat kellene megvitatni. Ilyen az éghajlatváltozás és a környezeti kihívások elleni küzdelem, az emberközpontú gazdaság, a társadalmi méltányosság és egyenlőség, Európa digitális átalakulása, az európai értékek előmozdítása, az EU érdekeinek érvényesítése a világban, valamint az Unió demokratikus alapjainak megerősítése. A második terület pedig kifejezetten a demokratikus folyamatok és az intézményi kérdésekhez kapcsolódó téma lenne, ideértve a legutóbbi az asztalról lesöpört csúcsjelölti rendszert és az európai parlamenti választások páneurópai listáit is – vagyis, hogy ne kizárólag a tagállamok jelöltjeiből álljon a 2024-ben megválasztásra kerülő Európai Parlament.

Nem könnyű témák és van már előttünk néhány korábbi próbálkozás. A tervek szerint május 9-én, Európa-napon, a horvát elnökség keretében kezdődne el a konferencia és két évig tartana.

A Konferencia Európa jövőjéről minket, mint EU-s állampolgárokat is érint. Mi várunk mi ettől a kezdeményezéstől? Hogyan tudunk bekapcsolódni a folyamatba? Valóban ez a legjobb kommunikációs módszer? Mitől más ez, mint a korábbi konferenciák? Ezekről a kérdésekről és idei terveinkről is szó lesz évnyitó rendezvényükön, melyre a házigazda Európa Ház szeretettel vár minden érdeklődőt.

A rendezvényen részt vesz Pócs Balázs újságíró, kommunikációs szakember.

Hol? MagNet Közösségi Ház Rekettye terem
(1062 Budapest, Andrássy út 98., legközelebbi metró: M1, Bajza utca)
Mikor? 2020. február 7. (péntek) 10.00-11.30 óra

A résztvevőket teával, kávéval és friss pogácsával várjuk. A részvétel ingyenes, de kérjük, hogy segítse munkánkat előzetes regisztrációjával: https://forms.gle/JT87DsGNhHY2bDi96

By EH