Mi a közös a szegedi téliszalámiban, a makói vöröshagymában és a kalocsai fűszerpaprika-örleményben? Azon kívül, hogy mindegyik nagyon finom, többek között ezek azok a magyar termékek, melyek un. oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) rendelkeznek. Az EU-ban ezt a címkét olyan mezőgazdasági termékek használhatják, melyek előállítására, feldolgozására és elkészítésére egy meghatározott földrajzi területen, elismert és pontosan meghatározott módszerek alkalmazásával kerül sor. Ezekhez a termékekhez csatlakozott most április 20-val a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt is, első magyar sajtként. Az oltalom alapján ezt a sajttípust csak Győr-Moson-Sopron megyei tejből lehet készíteni a pontosan leírtak szerint. A Csemege sajt ezzel olyan sajtokhoz csatlakozott, mint a Roquefort, a Bleu d’Auvergne, a Feta vagy a Bryndza. A kérelmet egyébként az adott tagállam nyújthatja be, majd az Európai Parlament és a Tanács 1151/2012/EU rendelete szabályozása alapján egy bizottság dönt. A döntés közzététele után még három hónapig lehet kifogást benyújtani, majd utána a termék elkezdheti használni a speciális címkét. Most még várjuk a döntést a Bresse-i csirke és a thüringiai kolbász ügyben…

További termékek ezen a listán kereshetőek:
https://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html?&recordStart=0&filter.dossierNumber=&filter.comboName=&filterMin.milestone__mask=&filterMin.milestone=&filterMax.milestone__mask=&filterMax.milestone=&filter.country=&filter.category=&filter.type=&filter.status=

By EH