Bár a vírus idején mindenkit arra kérnek, hogy ha teheti, maradjon otthon, az élet nem állhat le teljesen. Így van ez a Brexit-tel is, amire talán már nem is emlékszünk. Csak rövid emlékeztetőül: idén január 31-vel az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, de ez tulajdonképpen akkor egy „politikai” döntés volt. Ha nem ismernénk az ide vezető utat, akkor azt is mondhatnánk, hogy az volt a könnyebbik dolog. A gyakorlati, például a jogi vagy gazdasági kérdésekről akkor azonban még semmilyen döntés nem született. 2020 év végéig tart az ún. átmeneti állapot, ez alatt kell(ene) a nagyon is gyakorlatias kérdésekről megegyezni.

Április 24-én tartott egy újabb tájékoztatót Michel Barnier, aki az EU Brexit-ügyi főtárgyalója. Az ott elhangzottak alapján egyik fél sem lehet túl bizakodó. Az elmúlt időszakban 40 online megbeszélésre került sor, amik Barnier szerint kevésbé hatékonyak, mint a személyes találkozók. Ami kiderült, nagy haladást a felek nem értek el. A brit fél egyelőre egy dologhoz ragaszkodik: semmiképpen nem kérnek hosszabbítást az átmenti időszakra, december 31-én, ha úgy adódik, akkor megállapodás nélkül, de kilépnek.

Barnier több területet is megnevezett, ahol szerinte sajnos nem tudtak előrelépést elérni: ilyen például a halászati jogok vagy az ír határ kérdése. Egyelőre tehát továbbra is csak a bizonytalan a biztos, de ebben a vírusos időszakban talán már arra sem emlékszünk, hogy az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból…

Michel Barnier nyilatkozatának teljes szövege:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/statement_20_739

By EH