Ha a krónikás a száraz tényeknél szeretne maradni, akkor következőket jegyzi fel naplójában: 2021. március 10-én az EU három intézményének, az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság első számú vezetői aláírták azt a közösen kidolgozott dokumentumot, mely megteremti a lehetőséget az Európa jövőjével foglalkozó konferencia összehívására. Kis szépséghibája ennek a fejleménynek, hogy erre az eredeti tervek szerint már valamikor tavaly tavasszal be kellett volna következnie.

De ne legyünk telhetetlenek még akkor sem, ha a nagy nehezen tető alá hozott szöveg például nem szól arról, hogy mikor is veszi kezdetét a Konferencia (bár a hivatalosságok üdvözlő beszédeikben Európa Napot, vagyis május 9-et emlegették). S ha már az időpontoknál tartunk: az viszont szerepel a dokumentumban, hogy az eseménysor 2022 tavaszán, vagyis a francia EU elnökség alatt ér véget. Ráadásul eredménnyel. Az ambiciózus elképzeléseket figyelembe véve erre nyugodtan lehet azt mondani: szép feladat.

A kedves olvasót megkíméljük attól, hogy a mintegy négy oldalas és a közös munka alapjául szolgáló dokumentum részletes elemzésébe fogjunk. Szövegét itt olvashatja. Bennünket a tettek érdekelnek. (Zárójeles megjegyzés: az elfogadott szöveg hivatalos magyar fordítása egyértelmű merénylet édes anyanyelvünk ellen. Már a címben feltűnik az egyik divatos EU-s varázsszó, a reziliencia, hogy aztán az is kiderüljön, Európának asszertívabbnak kell lennie).

De mi nem hallgatunk az akadékoskodókra, a kákán is csomót keresőkre! Az a véleményünk, hogy a vírushelyzetben útjára indított vállalkozás merész és időszerű, mely a régi és új kihívásokra (pl. klímaváltozás, digitalizáció, egészségügy) igyekszik fenntartható választ találni nem csak az állampolgárok számára, hanem az állampolgárokkal közösen. És ez az egész történet ugrópontja: képesek lesznek-e az EU-s intézmények eddigi önmagukon felülemelkedve a gyakorlatban is partnerként kezelni az állampolgárokat, vagyis bennünket, vagy minden marad a régiben. Ez persze jelentős mértékben rajtunk is múlik. Így például „partiképes” álláspontot és magatartást kell(ene) tanúsítanunk abban a nehezen megválaszolható kérdésben, hogy kik is képviseljék a civileket a Konferencia plenáris ülésén.

Vagyis a Konferencia lehetőségeket kínál az állampolgárok és szervezeteik számára. Mi egyet ígérhetünk: nem passzív szereplőként, partvonal mellől fogjuk nyomon követni a Konferencia történéseit. Álláspontunkról, elképzeléseinkről ebben a hírlevelünkben is olvashat.

További információ:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_21_1065

By EH