A Fővárosi Önkormányzat tavaly hirdette meg a részvételi költségvetés programját, melynek keretében a főváros költségvetéséből elkülönítettek 1 milliárd forintot. Ennek a felhasználásáról a lakosság ötletei alapján, a lakossággal együttműködésben dönt a városvezetés. 2020. december 31-ig közel 700 fejlesztési javaslat érkezett be. A javaslatok között szinte bármi megtalálható: a nyilvános illemhelyek létrehozásától a szemetelők mentalitását megváltoztatni célzó programon át egy budapesti nudista strand létrehozásáig. Az ötleteket először a városháza munkatársai nézik át jogi, pénzügyi és formai szempontból. Az így kiszűrt ötletek a budapestiekből álló részvételi költségvetés tanácsa elé kerülnek véleményezésre, ahol összeállítják a végleges és nyilvános szavazólistát.

Ha szeretne részt venni a döntéshozatalban, akkor 2021. február 21-ig még lehet jelentkezni a tanács tagjának. A jelentkezők közé budapesti magánszemélyeket, valamint sérülékeny csoportokat képviselő civil szervezetek delegáltjait egyaránt várják.

Mi lenne a konkrét feladata?

  • önállóan a beérkezett projektek egy részének osztályozása önállóan, megadott szempontok szerint;
  • közösen, facilitált megbeszélések keretében javaslattéttel, főként a legkevesebb pontszámot kapott, vagy legellentmondásosabb megítélésű ötletekkel kapcsolatban.

Mennyi munkát jelent mindez?

  • A beérkezett ötletek önálló osztályozása körülbelül egy munkanapot vesz igénybe (rugalmas időbeosztásban).
  • Az osztályozás alapján a legkevesebb pontszámot kapott vagy legellentmondásosabb megítélésű ötletek közös, facilitált online megbeszélés formájában történő átbeszélése és az ezekkel kapcsolatban döntés egy hétvégét, vagyis két napot vesz igénybe (várhatóan 2021. március 20-21., szombat-vasárnap).

Alkalmas vagyok tagnak? Kell-e bármilyen előképzettség, tudás, eszköz?

  • Ennek a döntéshozatali módszernek fontos része, hogy mindenki véleménye egyformán számít, mindenki értékes szempontokkal segítheti a döntést, nincsen szükség semmilyen speciális tudásra, csak az ön, a város „használata” során szerzett mindennapi tapasztalataira.
  • A járványhelyzetre tekintettel a részvételi költségvetés tanácsának ülései internetes formában zajlanak majd. Ehhez szüksége lesz egy számítógépre, valamint internetkapcsolatra, mikrofonra és kamerára. Amennyiben ön részt venne, de a fenti technikai feltételeket nem tudja biztosítani, akkor ezt jelezheti a Fővárosi Önkormányzatnak.

A beérkezett javaslatokat/ötleteket itt megnézheti:
https://otlet.budapest.hu/pb/jsp/site/Portal.jsp?page=search-solr&conf=proposals_list&sort_order=asc&sort_name=244436368434820287_random&query=*:*

Ha szeretne jelentkezni a tanács tagjának:
https://otlet.budapest.hu/pb/jsp/site/Portal.jsp?document_id=23&portlet_id=159

By EH