Bár úgy tűnhetett, hogy Európában márciustól májusig teljesen leállt az élet a koronavírus miatt, nem teljesen így történt. Március 31-én például kihirdették, melyek azok az európai helyszínek, melyek megkapták idén az Európai Örökség címet. Idén tíz helyszínnel bővült a lista és köztük van Szentendre is.

Az Európai Örökség címre 2013 óta lehet pályázni. Ma már 48 olyan európai helyszín szerepel a listán, melyek kiemelkedő emlékei, jelképei az európai eszméknek és értékeknek, az azokért folytatott küzdelemnek. A listán szerepel például az ókori Athén központja, a Clunyi apátság, a bécsi Hofburg, Robert Schuman szülőháza, Münster és Osnabrück, ahol kidolgozták a harmincéves háborút lezáró vesztfáliai békét és a gdanski hajógyár is, ahonnan a Szolidaritás mozgalom indult.

Szentendre a címet a mai napig kézzelfogható, a magyar, a szerb és más kultúrák évszázadok óta tartó békés együttélésén alapuló örökségének köszönheti. Ezzel négyre emelkedett az Európai Örökség címet viselő magyarországi helyszínek száma, melyek közé eddig a Dohány utcai zsinagóga épületegyüttese, a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark tartozott.

További információ:
https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/content/ten-new-sites-awarded-european-heritage-label_en

By EH