Örökzöld témának veselkedett neki Helmut Scholz német európai parlamenti képviselő: egy olyan jelentés kidolgozását kezdeményezte és vállalta magára, mely a civilekkel folytatott európai szintű párbeszéd előmozdítását szolgálja. A helyzetet „súlyosbítandó” javaslatával azt is el kívánja érni, hogy növekedjen az állampolgárok részvétele az EU által hozott döntésekben.

Mindjárt az elején egy kis magyarázat: mi indokolja az előző mondatban a jelen idő használatát? Hát az, hogy a kezdeményező nem volt rest és konzultációra hívta a kérdés iránt hagyományosan érdeklődést mutató civil szervezetek egy csoportját, köztük az Európa Ház képviselőjét még most, a dokumentum kidolgozásának korai szakaszában. Az eredmény fontos: nem csak a végeredménnyel lesz alkalmuk találkozni a dologban közvetlenül érintett civileknek.

Egyébként maga a kezdeményezés alapgondolata önmagában is figyelemre méltó, hiszen gyakran lehetett (és lehet ma is) találkozni azzal az európai parlamenti képviselői érveléssel, hogy az EU-s intézményekben egyedül a képviselőket választják meg közvetlenül az állampolgárok, akik 5 évig szorgalmasan és legitimitásuk teljes tudatában képviselik választóikat, tehát mi baj lehet a rendszerrel?

A konzultáción részt vevő civilek erre azt mondták, hogy nagy baj az nincs is, de nem létezik olyan rendszer, amit ne lehetne még demokratikusabban működtetni és ennek részeként javítani a civilekkel folytatott és csapongónak nyugodtan nevezhető jelenlegi együttműködést eredményesebbé tenni.

Ennek érdekében olyan lépések megtételére születtek javaslatok, mint

  • ha már egyszer kikérik egy társadalmi egyeztetés formájában a civilek véleményét, akkor vissza is kellene nekik szólni, hogy mi lett a javaslatuk sorsa; ez fokozottan vonatkozik a most kezdődött és Európa jövőjével foglalkozó konferenciára;
  • az EU-s intézményeknek érdemben kell(ene) reagálnia, ha több mint 1 millió EU-s állampolgár nevét adja egy kezdeményezéshez;
  • meg kell teremteni az EU-s intézmények és a civilek közötti folyamatos és rendezett párbeszéd szervezett kereteit;
  • vagy egy merész újítás: az EU költségvetésének egy „apróbb” része a civilek javaslata alapján kerüljön felhasználásra; a részvételi költségvetés fontos lépés lehet az állampolgári bevonás megteremtése felé.

Mi lesz a következő lépés? A határozat-tervezetet az Európai Parlament szakbizottsága 2021. május 25-én vitatja meg; azt követően a plenáris ülés dönt. A fejleményekről beszámolunk.

By EH