Január 1-től Portugália látja el az EU Tanácsának soros elnökségét. A portugálok óriási szerencséjére a német elnökség alatt sikerült lezárni a költségvetéssel, illetve a NextGenerationEU helyreállítási pénzekkel kapcsolatos tárgyalásokat, így ők új célokat jelölhettek meg az előttünk álló félévre.

„Eljött a méltányos, zöld és digitális helyreállítás megvalósításának ideje”. Ez a portugál elnökség mottója és ennek megfelelően az elkövetkező hat hónapban a következő öt területre szeretnének összpontosítani:

  • Európa ellenállóképességének megerősítése
  • az európai szociális modellbe vetett bizalom erősítése
  • a fenntartható helyreállítás előmozdítása
  • a méltányos és befogadó digitális átállás felgyorsítása
  • az EU világban betöltött szerepének megerősítése, biztosítva, hogy ez a nyitottságon és a multilateralizmuson alapuljon

A hivatalos álláspont szerint „az EU Tanácsa portugál elnökségének fő célja, hogy átsegítse az EU-t a Covid19-világjárvány időszakán. Egy innovatív, jövőbe tekintő és a szolidaritás, a konvergencia és a kohézió közös értékein alapuló EU-ért fog munkálkodni”.

A program olvasgatása során elég feltűnő, hogy a portugálok mekkora hangsúlyt szeretnének fektetni a szociális Európa vívmányainak megújítására, illetve megerősítésére. A tervek szerint 2021 májusában Portóban tartanak majd egy szociális kérdésekkel foglalkozó csúcsot. Ami szintén feltűnhet, hogy a Konferencia Európa jövőjéről kezdeményezést a 37 oldalas programban mindössze kétszer említik (fontos, illetve az állampolgárok széles körét be kell vonni). Ez nem túl bíztató mindazoknak, akik várják, hogy végre elinduljon a konferencia-folyamat.

Mi mindenesetre megkerestük a Portugália budapesti nagykövetét. Segítségével szeretnénk egy kicsit a színfalak mögé pillantani. Ha lesz fejlemény, szólunk.

Mindeközben a Régiók Bizottsága, az EU egyik konzultatív szerve Herman von Rompuy volt belga miniszterelnököt és az Európai Tanács volt elnökét kérte fel, hogy vezesse azt a héttagú „Bölcsek Tanácsát”, melynek tagjait a közeljövőben fogják megnevezni.

És mire utal a címben szereplő nap és a kormánykerék? Az elnökség logójában szereplő szimbólumok Portugália múltjára illetve az EU jövőjére utalnak: a nyitottságra, illetve a napfényes jövő felé való fordulásra.

A portugál elnökség hivatalos honlapja:
https://www.2021portugal.eu/en/

By EH