Ha az átlag állampolgárt megkérdezzük, mondjon egy olyan eredményt, amit az EU-nak köszönhetünk, valószínűleg nagyon előkelő helyen lenne a határok nélküli utazás, vagyis a schengeni övezet létrehozása. Ez látványos és mindenki számára „kézzel fogható” könnyebbség. A 2004-ben csatlakozott tíz tagállam történelmi múltjuk miatt pedig különösen nagyra értékelik ezt a vívmányt.

A schengeni zónának jelen pillanatban a 27-ből 22 tagállam tagja és nagyon várja, hogy csatlakozhasson Bulgária, Horvátország, Románia és Ciprus, ami egy sziget esetében tulajdonképpen csak elvi jelentőségű. A schengeni szerződés ugyan lehetőséget ad a tagállamoknak, hogy ideiglenes jelleggel visszaállítsák a határellenőrzést, de ez maximálva van két évben. 2015 óta azonban öt olyan tagállam is van (Ausztria, Dánia, Franciaország, Németország és Svédország), melyek különleges körülményekre hivatkozva fenntartják a határellenőrzés lehetőségét. A koronavírus okozta járvány kezdetekor pedig valamennyi tagállam szinte első intézkedése volt a határok lezárása.

Az Európai Parlament már 2019-ben úgy érezte, hogy ideje lenne a schengeni egyezmény felülvizsgálatának. Az elfogadott javaslatuk szerint a ideiglenes határellenőrzés visszaállítását két hónapban maximálnák és ezt legfeljebb egy évig lehetne meghosszabbítani a jelenlegi kettő helyett. A közös döntéshozatal miatt a kezdeményező EP ebben a kérdésben sem dönthetett egyedül. Átküldték a javaslatot az Európai Tanácshoz, ahol azonban a tagállamok képviselő nem tudtak megállapodni. Aztán jöttek az európai parlamenti választások. 2019 szeptemberében az új parlament új Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága ismételten napirendre vette a kérdést és szavaztak arról, hogy ismételten tárgyalni kell a kérdésről. A parlamenti bizottság álláspontja szerint kiemelten fontos, hogy egyetlen EU-s állampolgárt se lehessen szabad mozgásában akadályozni az EU-n belül.

Ön mit gondol?

Kíváncsiak vagyunk az Ön véleményére! Egyelőre nem tudunk találkozni, de várjuk, hogy írásos formában (max. 6000 karakter) eljuttassa véleményét hozzánk. Reméljük, hogy az Európa Platform Magyarország elkövetkező rendezvényein többek között erről a kérdésről is tudunk majd személyesen is vitázni.

Kérjük, hogy véleményét az <info@europeanhouse.hu> e-mail címre küldje el. Az utazással még várnunk kell, de addig is valamennyi beküldők választhat majd egy kötetet a „111 Különleges hely” útikönyv sorozatból.

A kérdésről további információ:
https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/security/20200506STO78514/covid19-meddig-lesz-hatarellenorzes-a-schengeni-tersegben-es-mit-tehet-az-eu

By EH