Ott tartottunk, hogy a három EU-s intézmény, vagyis az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság 2021. március 10-én közzétette azt a nagy nehezen tető alá hozott közös nyilatkozatát, mely megteremtette a lehetőségét az Európa jövőjével foglalkozó Konferencia összehívásának. Erre Európa napon, vagyis május 9-én Strasbourgban kerül sor.

Az Európa Platform Magyarország 2021. március 11-i állásfoglalásában üdvözölte ezt a fejleményt és kifejtette, szerinte hogyan végezhet eredményes munkát egy állampolgár-központú Konferencia.

Namármost. Mindenki máshoz hasonlóan mi is abból indultunk ki, hogy az EU 27 tagállamát képviselő Tanács egységes álláspontot képvisel a Konferencia ügyében. Aztán még két hét sem telt el a mosolygós brüsszeli nyilatkozataláírás és fotózkodás után, amikor március 23-án „levelet hozott a postás”, amelynek feladója 12 tagállam kormánya volt. Az írás lényege pedig az, hogy tessék csak visszafogottabbnak lenni a Konferencia ügyében, árt a túlzott ambiciózusság és ezekben a nehéz időkben nem tanácsos a fellegekben járni. Mintha csak azt mondták volna: nincs itt kérem semmi látnivaló, tessenek csak nyugodtan tovább haladni. Nagy felhajtás nélküli életet (Konferenciát) szeretnénk.

Mi itt most nem azzal kívánunk foglalkozni, hogy igaza van-e vagy sem a levelet jegyzőknek – az majd úgyis kiderül -, hanem azt nézzük már meg, hogy kik is alkotják ezt a tizenkettes csoportot. Itt vannak mindjárt a sajátos hírnevet szerző „fukar” négyek: Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország, valamint a hozzájuk csatlakozott Finnország. Nem meglepő módon Észtország, Lettország és Litvánia is úgy érezte, hogy ott a helyük a balti-térségbeli szomszédaik társaságában. Ez eddig nyolc. A visegrádi négyek felemás képet mutattak: közülük csak a csehek és a szlovákok adták a nevüket a kezdeményezéshez. A 12 meg úgy jön ki. hogy a listán szerepel még Írország és a mediterrán térségből egyedüliként Málta. Mindez előre vetíti azt is, hogy milyen nehézségeket kell majd leküzdeni ahhoz, hogy érdemleges döntések születhessenek a konszenzus, vagyis az egyöntetű állásfoglalás alapján működő Konferencián.

Még az a szerencse, hogy a tizenkettek levelének kézhezvételét követő napon, vagyis március 24-én összeülő és a Konferenciát előkészítő vezető testület (elnökség) tagjai nem zavartatták magukat és többek között megállapodtak abban, hogy jelzés értékű módon már a hivatalos kezdés előtt, vagyis április 19-én működtetni kezdik azt a többnyelvű (a magyar is ott lesz!) digitális platformot, ahová az állampolgári észrevételeket, ötleteket és iránymutatásokat várják. Élni is fogunk a lehetőséggel! De azt is kíváncsian várjuk, hogy mi történik a beírást követően.

By EH