2022. október 10-13. között került sor Brüsszelben a Régiók és Városok Európai Hete elnevezésű programra, melynek keretében több mint 300 virtuális és hibrid úton szervezett konferenciát és szemináriumot tartottak. Ezek négy fő témára összpontosítottak: zöld átmenet, ifjúsági szerepvállalás, területi kohézió és digitális átállás.

A rendezvény során számos – a civil szereplők részére is konkrét és gyakorlatias információkat nyújtó – esettanulmányt mutattak be. Ilyen volt például a Kohesio Platform, amely egy internetes felütet (https://kohesio.ec.europa.eu/en/), és rajta fellelhető az összes – a kohéziós politika támogatásával 2014-2020 között megvalósult – projekt. Több mint másfél millió pályázatot lehet így tanulmányozni kimondottan felhasználóbarát módon. A szóban forgó internetes oldalnak más előnyei is vannak, pl. a „civil szervezetek” keresőkifejezést beírva, közel 4,500 pályázat részletes adatai jelennek meg. A civilekkel kapcsolatos projektek nemcsak új pályázati ötletek kimunkálásában, hanem a kapcsolatépítésben, jövőbeni partnerek felkutatásában is segíthetnek. A weboldalon jelenleg csak angol nyelven olvashatók az anyagok, de a projekt gazdái azt ígérték, hogy jövő évtől az EU mindegyik hivatalos nyelvén, így magyarul is elérhetők lesznek a pályázatok ismertetői.

Figyelmet érdemel egy olasz projekt is. Ennek lényege a civil monitoring, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a helyi társadalmi szereplők jelentéseket készítenek a környezetükben megvalósuló kohéziós támogatású projektek megvalósításáról. Ezekre a projektekre szintén egy internetes felületen (https://www.monithon.eu/en/) egyszerű módon tudnak rákeresni az erre késztetést érző aktív polgárok. Erőfeszítésüket megkönnyíti az, hogy a keresendő projektek helyszíni adatait pontosan, utcákra lebontva közli a honlap. A civilek által készített jelentések érdekesek és tanulságosak. Konkrét eredmények is születtek: az olasz civilek ebben az évben körülbelül 1.100 jelentést készítettek, és ezeknek egy részét az érintett hatóságok figyelembe vették a megvalósítás során. Kommunikációval foglalkozott az a jó gyakorlat is, mely az EU hat országában működő, több mint száz helyi rádiót és TV-adót működtető szervezetek kezdeményezését mutatta be. A közös vállalkozás külön érdekessége, hogy annak egy magyarországi rádióadó is részese, és a közös projekt leírása magyarul is elérhető. (https://europeinmybackyard.org/hu/udvozlet/) A rádió- és TV-adók honlapjain előre rögzített, majd az interneten publikált hanganyagokat készítettek a helyi közösségek tagjainak. Lényeges elem volt, hogy a hír- és videóanyagokat az adott ország nyelvén, így sokak számára érthető módon és stílusban tették elérhetővé, valamint igyekeztek mellőzni az uniós politikákra jellemző hivatali nyelvezetet.

A fentiekben leírt esettanulmányok a digitalizáció gyakorlati fontosságára is rávilágítanak. A civilek számra fontos, hogy elsajátítsák a digitális készségeket, ami döntően hozzájárul ahhoz, hogy a kohéziós politikát – akár sikeres pályázóként, akár más szereplőként – érdemben alakítsák.

Az események kavalkádjában az Európa Ház is hallatta hangját: a „Cook in Sorrow” (Könnyáztatta főzés) címmel 2022. október 11-én szervezett online beszélgetés résztvevői, mindenekelőtt a tehetséges másodkönyves fiatal ukrán írónő, Eugenia Kuznetsova arról beszélt, hogy a pusztítás, a csatazaj közepette mennyire megnő a kultúra, az alkotás, az emberi szó szerepe és ereje. A főleg fiatalok részvételével folytatott beszélgetést nyugodtan lehet az Ifjúság Európai Évéhez kapcsolódó programnak tekinteni, ahol nem a hivatalosságok, hanem maguk a közvetlenül érintettek mondták el, milyen Európában képzelik el jövőjüket. Szaporítani szeretnénk az ilyen alkalmak számát.

Az idén megrendezett Régiók és Városok Európai Hete programjának valamennyi eseménye megtekinthető a következő linken: https://europa.eu/regions-and-cities/programme/2022/sessions

By EH