Megjelent az Európai Bizottság új jelentése a makro-regionális stratégiák végrehajtásáról. Az idei már a harmadik jelentés, amit közreadnak 2009, az első makro-regionális stratégia elfogadása óta.

Az első, a balti-tengerre vonatkozó makro-regionális stratégia 2009-ben, a svéd EU-elnökség alatt került elfogadásra, majd ezt követte a Dunára (2010), az Adria-Ión tengerre (2014) és végül az Alpokra (2015) vonatkozó.

A most megjelent jelentés eredményként sorolja fel, hogy a makro-regionális stratégiák például segítettek a Balti-tenger és az Adriai- és Jón-tenger vízminőségének javításában, a Balti-tenger esetében a tengerbe bocsátott veszélyes anyagok jobb kezelésének, az Adriai-tenger és a Jón-tenger esetében pedig a vízminőség eredményesebb figyelemmel kísérésének köszönhetően. A makro-regionális stratégiák továbbá segítettek javítani a Duna vízminőségét is a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek kidolgozása és az árvízkockázat megelőzése közötti fokozottabb integrációja köszönhetően.

Tulajdonképpen az Európai Bizottság jelentésére is válaszul idén kezdtük el „Árnyékjelentés” projektünket. Az Európa Ház nyolc másik európai civil szervezettel összefogva árnyékjelentést készít, melynek kifejezett célja, hogy a terepen mozgolódó civilek szemszögéből elemezze a helyzetet. Terveink szerint jövő tavasszal a Dunával foglalkozó rész kidolgozásával kapcsolatban konzultációt szervezünk Szentendrén. A projekttel kapcsolatos elképzeléseinket október 8-án mutattuk be az Régiók és Városok Európai Hete programsorozat keretében.

A Bizottság 3. jelentése a makro-régiókról:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?qid=1600880135115&uri=CELEX:52020DC0578

Az Árnyékjelentés projektünkről további információ:
https://europeanhouse.hu/the-shadow-report/

By EH