Április 18-án az Európai Bizottság bejegyezte a századik európai polgári kezdeményezést, melynek célja, hogy jogilag is kötelezővé tegyék a Bizottság számára valamennyi EU-s főváros összekötését nagysebességű vasúthálózattal, már ahol még nem létezik ilyen.

Talán nem véletlen, hogy a kezdeményezés mögött holland polgárok állnak. A magas népsűrűség miatt Hollandia számára létfontosságú, hogy ne terheljék tovább az utakat, de kiemelt céljuk az is, hogy az Európán belüli légiforgalmat jelentősen csökkentsék.

A Bizottság döntése természetesen nem jelenti azt, hogy el is fogadták a kezdeményezők érveit. Ahhoz, hogy napirendre tűzzék és mindenképpen foglalkozzanak a javaslattal, a kezdeményezőknek uniószerte 1 millió aláírást kell összegyűjteniük. Minderre most 6 hónnap felkészülési idejük van, majd egy teljes évük az aláírások gyűjtésére.

2012-es bevezetése óta eddig 125 európai polgári kezdeményezés indítására irányuló kérelmet nyújtottak be, melyekből a Bizottság 100-at fogadott el. Eddig kilenc kezdeményezésnek sikerült egymillió aláírást összegyűjtenie. Közülük hét már választ kapott a Bizottságtól, kettő pedig jelenleg is vizsgálat alatt áll. A legutolsó bizottsági válasz a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat! Méhbarát mezőgazdaság az egészséges környezetért” kezdeményezésre született.

Az európai polgári kezdeményezésnek felemás a megítélése. Arra viszont egyértelműen alkalmas, hogy az adott kérdésre felhívja a döntéshozók figyelmét.

Az éppen aláírásokat gyűjtő kezdeményezésekről itt olvashat

By EH