Erős Európa egy kihívásokkal teli Európában. Ez a jelmondata a 2020 január 1-től az EU Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Horvátországnak és az biztos, hogy kihívásokban nem lesz hiány az elkövetkező időszakban. A soros elnökségnek együtt kell dolgoznia a friss Európai Bizottsággal, illetve a nemrég megválasztott új Európai Parlament tagjaival. Az Elnökséget a horvátok Finnországtól vették át és őket 2020 második félévében majd a németek követik.

Mik is a horvát elnökség legfontosabb célkitűzései? A hivatalos munkatervben négy olyan területet határoztak meg, ahol haladást szeretnének elérni: (1) a fejlődő Európa, (2) az összeköttetéseket teremtő Európa, (3) a védelmet nyújtó Európa és (4) a befolyással bíró Európa.

A fejlődő Európa keretében a tagállamok közötti gazdasági és szociális különbségek csökkentése, a nők és a férfiak közötti egyenlőség elősegítése, a klímaváltozás elleni küzdelem a főbb cél, de foglalkozni szeretnének a vidéken élő fiatalok munkavállalási lehetőségeivel és a makro-régiókkal is. Ez utóbbi minden bizonnyal azért került be a programba ilyen hangsúlyosan, mivel a Tanács elnöksége mellett idén Horvátország adja az EU Duna Régió Stratégiájának (EUSDR) soros elnökét is.

Ami az összeköttetéseket illeti, itt egyrészt az 5G, a digitalizáció és az energia kérdéseire koncentrálnának, illetve az EU állampolgárai közötti kapcsolatok erősítésére.

A védelmet nyújtó Európa kulcsszavai a pénzmosás elleni küzdelem, a csalások és pénzügyi visszaélések feltárása, a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítása, de a diszkrimináció, a fake news, az intolerancia és a személyes adatokkal való visszaélés elleni küzdelem is ide tartozik.

Végül a befolyással bíró Európa keretében az EU, mint nemzetközi szereplő helyzetének erősítése, a harmadik országokkal való kapcsolatok fejlesztése, az EU bővítésének kérdése, a védelem- és biztonságpolitika „kerül az asztalra”.

Mindez persze igen ambiciózus program, de a legtöbb tagállam számára talán még ennél is fontosabb, hogy a horvátok milyen előrehaladást tudnak elérni az EU költségvetése, hivatalos nevén a 2021-2027-re vonatkozó többéves pénzügyi keret elfogadása ügyében. Nem lesz egyszerű!

Az új Európai Bizottság éppen ma, január 9-én látogat el Zágrábba, hogy tárgyaljon az Elnökség prioritásairól.

Sűrű évük lesz egyébként a horvátoknak, mert az EU soros elnöksége mellett ők töltik be a már említett Európai Unió Duna Régió Stratégiájának soros elnöki tisztét is, valamint idén az ír Galway mellett a horvát Rijeka kapta meg az Európa Kulturális Fővárosi címet is. Eggyel több ok, hogy ne csak nyaralni menjünk a horvát tengerpartra: szomszédunkban az egyik első program a február 23-i karneváli felvonulás lesz!

A horvát EU elnökség honlapja:
https://eu2020.hr/

Az EUSDR horvát elnökségének programja:
https://danube-region.eu/2019/11/croatian-presidency-programme/

Rijeka – Európa Kulturális Fővárosa programok:
https://rijeka2020.eu/en/

Galway – Európa Kulturális Fővárosa programok:
https://galway2020.ie/en/

By EH