Április 29-én mutatkozott be az EU demográfiai térképe (Atlas of Demography, AoD) elnevezésű interaktív online eszköze, melynek célja az Európai Unió demográfiai változásainak nyomon követése és a változások előrejelzése. Az eszközt a Bizottság Közös Kutatási Központja (Joint Research Centre) fejlesztette ki azért, hogy mindenkinek gyors és egyszerű hozzáférést biztosítson az uniós, nemzeti, regionális, illetve helyi szinten összegyűjtött átfogó demográfiai adatokhoz.

Az AoD 1.0 változata a tagállamokból származó alapadatokat tartalmazza, így például megtudhatjuk, hogy 2010-ben az átlag EU-s állampolgár 41,3 éves volt, míg 2020-ban már 43,9. De lehet böngészni tagállamok, régiók és helyi szintű adatok között is. Hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljunk, az EU demográfiai térképe alapján a Somogy megyei Polányon jelenleg 164-en élnek, de ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor 2050-re 45-re csökken a településen élők száma. Szintén innen származó adat, hogy Koppenhága lakossága ma 547 261 fő, ami a jelenlegi trendek alapján 2050-ben 791 652 főre emelkedik.

Az alapadatok mellett jelenleg nyolc un. „történetet” szerint is kutathatunk. Itt egy-egy kérdésre keresnek a rendelkezésre álló adatok alapján válaszokat. Az egyik például az, hogy vajon a városi környezet egyformán vonzó-e a fiatalabb és az idősebb korosztálynak.

By EH