„Az vagy, amit megeszel!” tartja a mondás és látszik, hogy az EU-ban is egyre kiemeltebb szerepet játszik a mezőgazdasági termékek, illetve az állampolgárok asztalára kerülő élelmiszerek biztonságának kérdése.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) február elején mutatta be új Food Trust jelentését, melyet 2018 óta évente adnak ki és az a célja, hogy felmérje, a tagállamokban élők kiben mennyire bíznak meg, ha az általuk elfogyasztott ételekről van szó. A felmérést egyébként egy európai egyetemi konzorcium készítette a Readingi, az Aarhusi, a Leuveni Katolikus és a Varsói Egyetem részvételével. 2020-ban 18 országból több mint 19.000 főt kérdeztek meg és talán nem meglepő módon ismét a gazdák végeztek az első helyen, a válaszadók 67%-a bízik meg bennük, illetve az általuk előállított termékekben. Őket követik a kereskedők (53%), majd a szabályozók, vagyis az állam (47%). A lista végén pedig 46%-kal a nagy élelmiszeripari cégek állnak.

Néhány érdekesség az adatokból: úgy általában a dánok bíznak meg leginkább az emberekben, a legkevésbé a csehek. Egyébként az állami szervekben is a csehek bíznak meg a legkevésbé, leginkább pedig a finnek, akik az élelmiszeripari cégekben is nagyon bíznak. Ellentétben a franciákkal, akiknek több mint 40%-ának nincs bizalma ezekben a gazdasági társaságokban.

Arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók mit szeretnének, hogyan viselkedjenek a jövőben a piaci szereplők. Nagy meglepetés talán itt sem érhet minket: a farmerektől azt kérik, hogy legyenek megközelíthetőbbek és nyitottabbak a vásárlók érdeklődésére, az élelmiszeripari cégek adjanak több és átláthatóbb információt a felhasznált alapanyagokról, a kereskedők figyeljenek jobban a vásárlók igényeire, használjanak kevesebb csomagolóanyagot és ajánljanak megfizethető és egészséges árukat. Végül az államtól pedig a szabályozással kapcsolatban nagyobb átláthatóságot várnak el.

A teljes jelentés itt olvasható:
https://eit.europa.eu/news-events/news/farmers-most-trusted-group-within-food-sector-says-report-eit-food

By EH