Bennünket civileket is érint az Európa jövőjével foglalkozó EU-s konferencia ügye. Többször is írtunk már róla hírlevelünkben. De miért is fontos ez a kezdeményezés számunkra? Csak két dolgot hadd említsünk: egyrészt a tervek szerint 2022 nyaráig tartó eseménysorozat rólunk szól, arról, hogy milyen Európában fogunk/szeretnénk élni; másrészt az EU-s szervezők szándéka szerint a folyamat meghatározó szereplői mi, a 27 tagállam állampolgárai lennék. Ez eddig jól hangzik. Csakhogy.

Ami eddig történt, pontosabban nem történt, annak egyik vesztese az EU Tanács elnökségi tisztét rotációs elvek alapján az év első felében betöltő Horvátország volt. Na de miért? Mert az idei Európa Napra (május 9.) tervezett látványosnak szánt nyitóülésre mégsem kerülhetett sor, mivel az ügy körül sertepertélő három EU-s intézmény (a Parlament, a Tanács és a Bizottság) képtelen volt megállapodni a konferencia indító dokumentumában.

Az azóta eltelt több mint félévet a nyilvánosság számár a helyben topogás jellemezte. Meg az a várakozás, hogy a jelenlegi német elnökség alatt mégis megtörténik az a régóta várt beindulás. Bár jól tudjuk, hogy még mindig milyen sokan és milyen sokat várnak Angela Merkeltől és csapatától a még szűk egyhónapos adventi-karácsonyi időszakban, de talán mégsem hagyják, hogy az utánuk következő Portugália legyen a konferenciasorozat nyitóeseményének házigazdája.

De miről is lehet hallani a zuhanyhíradóban? Azt mondják a bennfentesek, hogy a három EU-s intézmény nagy nehezen egyezségre jutott a konferencia nyitó dokumentumának szövegében, de még mindig embargós a dolog, mert nem jutottak dűlőre az elnök személyéről. Jelöltek persze vannak. Úgy tűnik, hogy az EP továbbra is ragaszkodik Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök személyéhez, aki jelenleg az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) liberális frakció vezetője, míg a Tanács inkább Dánia volt miniszterelnökasszonyát, a szociáldemokrata Helle Thorning-Schmidt-et támogatná.

A portugálokkal együtt mi csak abban bízhatunk, hogy még az idén megoldás születik és kezdetét veszi a konferencia-folyamat. Erről szól az Európa Platform Magyarország állásfoglalása is, mely azt szorgalmazza: rólunk, de velünk!

A Platform állásfoglalása itt olvasható:
https://europeanhouse.hu/europai-dimenzio-a-gyakorlatban/

A Konferencia Európa jövőjéről további információk:
https://europeanhouse.hu/konferencia-europa-jovojerol/

By EH