Lassanként állandó rovatot nyithatnánk hírlevelünkben, ahol a „Konferencia Európa jövőjéről” elnevezésű EU-s kezdeményezéssel foglalkoznánk. Indokoltnak tűnik a kérdés: mi az oka ennek a kiemelt figyelemnek, amikor Dunát lehet rekeszteni az EU által szervezett tanácskozásokkal? Mentségükre egy dolog szolgál: a három EU-s intézmény, vagyis az Európai Tanács, a Parlament és a Bizottság között egyetértés alakult ki abban, hogy a tervezett Konferencia civil, vagyis állampolgárközpontú legyen. Jól hangzik. De hogy is állunk a megvalósítással?

Korábban már jeleztük: a most januárban kezdődött féléves portugál EU-elnökség eltökélt szándéka, hogy kimozdítsa a holtpontról a Konferencia ügyét. A jólértesültnek számító brüsszeli verebek azt csiripelik, hogy megoldódni látszik a Konferencia elnökének régóta húzódó kérdése. Mivel nem sikerült egy mindenki számára elfogadható személyben megegyezni, egy tipikus EU-s módszer lehet a megoldás. Vagyis a fentebb említett három EU-s intézmény vezetője által alkotott triumvirátus tölti majd be az elnöki tisztet. Lássuk mire mennek hárman.

Most tehát arra várunk, hogy szülessen meg az a közös intézményi álláspontot tükröző megállapodás, mely a további munka alapjául szolgál. Maradva a verebeknél: szerintük a Konferencia nyitó plenáris ülésére májusban, Európa Napon kerül majd sor. Az ott elhangzó minden bizonnyal magasztos és biztató hangvételű beszédek mellett bennünket, civileket leginkább az érdekel, hogy mi történik a következő napon és az azt követőkben?

Ezzel el is érkeztünk az egész ügy sarokpontjához. Hol vannak ebben az előzőekben jelzett politikai EU-s folyamatokban azok, akikről és akiknek a jövőjéről ez a Konferencia-típusú kezdeményezés szól: vagyis hol vagyunk mi civilek?

Aki erre az indokolt kérdésre keresi a választ – mi folyamatosan azt tesszük, sőt javaslatokkal is élünk -, az tanúja és részese lehet az Európa-szintű intenzív civil mozgolódásoknak. Elképzelés az van bőven, szárnyal a fantázia, mely a jelenleg érvényes Lisszaboni Szerződés átírásától egy alternatív civil Konferencia megszervezéséig terjed. Természtesnek lehet venni, hogy szektorunk sajátossága, a sokszínűség többek között párhuzamos, sőt nem egyszer egymást keresztező akciókat eredményez.

Mi – és ezt az Európa Platform Magyarország kezdeményezésünk nevében is mondhatom – igyekszünk a realitások talaján maradni. Ennek jegyében lesz vendégünk áprilisban Jorge Roza de Oliveira úr, Portugália magyarországi nagykövete, aki friss hírekkel szolgál majd az EU-s elnökségükről és természetesen a Konferenciáról is. A részletekről időben tájékoztatást adunk.

By EH