2021. március 25-én hozták nyilvánosságra az Erasmus+ keretprogram 2021-re vonatkozó munkaprogramját. Nem szabad legyintenünk azzal, hogy itt van egy újabb EU-s nehezen értelmezhető szöveg. A dokumentum többek között azért (is) fontos, mert ez alapján kerülnek kiírásra majd a pályázati felhívások.

A 2021-2027-es költségvetési ciklusban a program 26,2 milliárd euróra számíthat (ez a 2014-2020-as időszakban 14,7 milliárd volt). A cél egy még befogadóbb, még digitálisabb és még zöldebb Európához való hozzájárulás. A költségvetés 70%-át mobilitásra, vagyis a most még hihetetlenül hangzó külföldre történő utazásra, 30%-át pedig együttműködési projektekre költik majd.

A keretprogram szerkezete tulajdonképpen megmarad, de azért találunk néhány új elemet is. Ilyen például, hogy a méltán sikeres DiscoverEU program integrálódik az Erasmus+ keretprogramba, a mobilitási programokat kiegészíti majd nyelvtanulást segítő Erasmus+ Online Language Support (OLS) kezdeményezés, illetve az oktatással kapcsolatos programokban egyre nagyobb hangsúlyt kap az online oktatás, a kiscsoportos munka és a külföldi tanulmányutak „keverékét” (blended intensive programmes) alkalmazó kezdeményezések.

A központilag meghirdetett pályázatokat továbbra is az Oktatási Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) kezeli, a következő kiírások 2021. április 14-én jelennek majd meg.

A munkaprogram teljes szövege itt olvasható.

By EH